Specialiștii au identificat câteva alimente care pot avea efecte negative asupra sănătății.
Nu se poate nega faptul că, dacă vrei să trăiești o viață lungă și sănătoasă, adoptarea unei diete sănătoase este cheia. Studiile au arătat de-a lungul timpului faptul că o dietă sănătoasă poate reduce semnificativ riscul de mortalitate prematură. Dar, ca majoritatea lucrurilor în viață, există și o capcană aici. În circumstanțele potrivite, chiar și unele dintre alimentele pe care le considerăm sănătoase pot deveni relativ periculoase, dacă le consumați prea mult sau dacă nu sunt preparate corect.
În continuare, vă vom dezvălui care sunt alimentele sănătoase ce pot avea uneori consecințe toxice sau chiar fatale asupra sănătății și cum puteți continua să vă bucurați de ele în siguranță, notează EatThis.
1. Orezul brun
Orezul brun poate fi considerat o cereală integrală bogată în substanțe nutritive, dar acest aliment de bază din cămară, plin de fibre, poate conține și arsenic anorganic. Și, potrivit studiilor, expunerea constantă la arsenic poate crește riscul de boli de inimă și diabet de tip 2, precum și de cancer de piele, vezică și ficat.
Cheia pentru a consuma aceste produse pe bază de orez brun fără să vă faceți griji este pur și simplu să fiți atenți la cantitatea pe care o consumați și să mâncați cu moderație.
"Orezul brun este mai sănătos decât orezul alb din multe alte puncte de vedere, dar nu vreți să exagerați. Așadar, asigurați-vă că obțineți varietate, deoarece arsenicul este posibil să se acumuleze dacă, de exemplu, beți lapte de orez și mâncați orez brun în fiecare zi.", spun specialiștii.
2. Crustaceele
Midiile, stridiile, scoicile, crabii, creveții, homarii și altele asemenea pot reprezenta o amenințare toxică pentru sănătatea ta, în funcție de ceea ce au consumat aceste crustacee în timp ce se aflau încă în mare, iar acest risc de contaminare este deosebit de răspândit în special în cazul crustaceelor care trăiesc în ape blânde sau tropicale.
Simptomele intoxicației cu crustacee pot include gastroenterită, amețeli, dezorientare, letargie, pierderi de memorie pe termen scurt, diaree, greață, vărsături, dureri abdominale și, în cazuri mai grave, dificultăți respiratorii, convulsii, comă și chiar moarte. Unul dintre cele mai notabile focare de intoxicație cu crustacee a avut loc în Insula Prince Edward, Canada, în 1987. În urma acestuia, peste 100 de persoane s-au îmbolnăvit după ce au mâncat midii contaminate; au existat chiar și câteva decese.
3. Brânză nepasteurizată
Brânza nepasteurizată poate fi un potențial toxic, deoarece, fără sterilizarea pe care o asigură pasteurizarea, brânza poate fi o farfurie prielnică pentru boli și bacterii de origine alimentară cu consecințe potențial grave.
4. Fructele cu sâmburi
"Ingerarea unei cantități mari de sâmburi de cireșe măcinate poate fi cu siguranță toxică. Uitați-vă doar la cascadoria pe care a făcut-o Darlene Snell! Dacă nu ați văzut serialul, este suficient să vă spunem că sâmburii de cireșe măcinate sunt folosiți ca formă de otravă fatală într-un episod deosebit de memorabil.”, spun specialiștii.
Cireșele și alte fructe cu sâmburi, cum ar fi piersicile, caisele și prunele, pot fi potențial toxice, deoarece transportă compuși cianogenici pe care organismul tău îi poate transforma în cianură de hidrogen otrăvitoare. În funcție de cantitatea pe care o consumați, acestea pot produce până la aproape 1 mg de cianură de hidrogen în corpul vostru. Cu toate acestea, se spune că riscul de toxicitate cu cianură se datorează consumului de sâmburi și este nevoie de destul de mulți pentru a ajunge la acest nivel. Așadar, șansele ca tu să suporți o intoxicație cu cianură sunt relativ mici, cu excepția cazului în care te străduiești să mesteci și să înghiți între 3 și 9 sâmburi de cireșe, lucru pe care cu siguranță nu ți-l recomandăm.
5. Mierea
Deși mierea poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, atunci când nu este pasteurizată, acest îndulcitor poate conține alcaloizi otrăvitori care pot provoca dureri de cap, amețeli, greață și vărsături. De asemenea, poate conține grayanotoxine, care pot duce la paralizie și chiar la moarte. Mierea poate fi, de asemenea, susceptibilă la contaminări cu metale grele din arsenic, mercur, cadmiu și plumb.
Pentru sugari, în special, mierea poate fi riscantă. Asta deoarece mierea conține o bacterie care poate crea o toxină în intestinele unui bebeluș, provocând o boală rară, dar și mortală, numită botulism infantil.
6. Peștele balon
Atunci când este gătit corect, peștele balon - sau fugu, așa cum este numit acest fel de mâncare în Japonia - poate fi considerat o delicatesă. Dar există și mai multe riscuri pentru sănătate.
"Atunci când nu sunt gătiți corespunzător, peștii balon sunt de fapt otrăvitoriÎn Japonia, bucătarii trebuie să susțină un examen național scris și practic doar pentru a putea găti acest tip de pește.”, spun specialiștii.
7. Germenii
Deși germenii au reputația de a fi un aliment nutritiv pentru sănătate, bogat în fibre, vitamine și minerale, fiind în același timp săraci în sodiu, grăsimi și calorii, aceste verdețuri tinere pot fi și toxice dacă nu sunt spălate bine înainte de a fi consumate.
"Condițiile calde și umede necesare pentru cultivarea germenilor sunt, de asemenea, ideale pentru ca germenii să se dezvolte. Consumul de germeni cruzi sau ușor gătiți, cum ar fi lucerna, fasolea sau orice alt tip de germeni, poate duce la intoxicații alimentare cu salmonella, E. coli sau listeria. Gătitul temeinic al germenilor ucide germenii dăunători și reduce șansele de intoxicație alimentară.", spun specialiștii.
8. Popcornul la microunde
Deși popcornul în sine nu vă va pune într-o situație periculoasă, substanțele chimice din învelișul antiaderent care căptușește interiorul pungilor de popcorn pentru cuptorul cu microunde se pot manifesta în moduri toxice care vă pot crește riscul de cancer. Pe măsură ce popcornul se gătește în cuptorul cu microunde, căptușeala pungii se descompune într-un mod care poate contamina miezul sărat din interior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News