Optimismul ne-ar putea ajuta să trăim mai mult. Cum au ajuns cercetătorii la această concluzie.
Optimismul ar putea fi cheia pentru longevitate. Este de la sine înțeles că ne-am dori cu toții să trăim vieți mai lungi și mai sănătoase. Dar cum atingem acest obiectiv? Este dieta? Exercițiul? Somnul? Sau, longevitatea are mai mult de-a face cu factori non-fizici, cum ar fi sprijinul social sau menținerea unui sentiment de scop mai târziu în viață?
Un nou studiu publicat în Proceedings of the Naţional Academy of Sciences sugerează că factorii non-fizici pot fi mai importanți decât se credea anterior.
Mai exact, o echipă de cercetători condusă de Lewina Lee de la Boston University School of Medicine a descoperit o asociere puternică între trăsătura de personalitate a optimismului și "longevitatea excepțională" – adică trăirea până la vârsta de 85 de ani sau mai mult.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat date din două studii longitudinale separate, Nurses' Health Study (NHS) și Veterans Affairs Normative Aging Study (NAS). În total, în analiza lui Lee au fost incluse 69.744 de femei și 1.429 de bărbați. Trei informații critice au fost capturate. În primul rând, participanții la ambele studii au finalizat o evaluare a optimismului (administrată în 1986 în cazul SNA și în 2004 în cazul NHS).
Vezi și: Medicamentele luate fără recomandare, riscuri. Marinescu: Ajung să aibă o evoluție cronică. Ceea ce se întâmplă în ultimii ani este o dinamică fără precedent
În al doilea rând, vârsta și mortalitatea participanților au fost urmărite în mod continuu din 1976 până în 2014. În al treilea rând, participanții au furnizat informații cu privire la istoricul lor medical și psihologic, precum și informații demografice (de exemplu, nivelul de educație, venitul, etnia etc.).
Lee și echipa sa au asociat datele din evaluarea optimismului cu vârsta și starea mortalității participanților, precum și informații suplimentare medicale, psihologice și demografice. Ei au testat apoi dacă bărbații și femeile care au prezentat niveluri mai ridicate de optimism au avut o durată de viață mai lungă, notează Forbes.
Femeile mai optimiste au trăit cu 15% mai mult decât cele pesimiste. Un model similar de rezultate a fost găsit în rândul bărbaților; bărbații foarte optimiști au trăit cu aproximativ 11% mai mult decât bărbații pesimiști.
Citește continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News