Ora de iarnă 2022. Dormim mai mult, dar cu ce preț. Leca, despre persoanele cele mai afectate: Ține de noi să acceptăm că timpul se schimbă

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Ora de iarnă 2022, schimbarea orei. Revenirea la ora de iarnă se va face la data de 30 octombrie, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Ora de iarnă 2022, schimbarea orei. Dăm ceasurile înapoi și dormim cu o oră în plus. Ora 04:00 va deveni ora 03:00. Această modificare implică anumite riscuri pentru sănătate. O oră în plus de somn sună grozav, dar efectele sale asupra minții și corpului sunt amestecate.

Schimbarea orei, cum ne afectează

Ora suplimentară de somn poate ajuta la compensarea privării cronice de somn, care a fost legată de diferite dezastre. Dar și schimbarea somnului vine cu anumite pericole. Ceasul circadian al corpului uman a evoluat pentru a se schimba pe parcursul unui întreg sezon, răspunzând la pierderea treptată a luminii zilei prin schimbarea lentă a timpilor noștri de somn și de trezire.

Pierderea unei ore din lumină soarelui și câștigarea unei ore de somn într-o singură noapte este o schimbare mult mai rapidă decât poate ține pasul cu ceasul nostru intern. 

Psihologul Radu Leca a explicat în exclusivitate pentru DC Medical ce implică schimbarea orei și cum ne afectează organismul.

”În conformitate cu ritmul nostru, orice fluctuație a timpului ne afectează din punct de vedere psiho-emoțional. Ai senzația că ești în continuare pe același tip de oră, iar corpul tău se comportă ca atare. Când vrei să dormi în conformitate cu noul ceas nu ai cum fiindcă somnul nu apare sau este mult prea tâziu și deja ai adormit, sau când nu vrei să te culci, somnul deja a apărut. 

Totul este împotriva timpului. Tot ceea ce înseamnă ca și noțiune schimbarea de timp are legătură cu percepția noastră. Cum percepem, când percepem și ce percem ține mai mult de tipul de activități pe care le realizăm. Tot ceea ce realizăm este influențat de de schimbarea de fus orar, de la cum și ce și când și cât mâncăm, până la cât și cum dormim. Ulterior, toate lucrurile astea se referă exclusiv la ceea ce înseamnă tip de comportament: atitudine și comportament la job”, a explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel