Cafeaua este, în general, considerată o băutură sănătoasă, cu multiple beneficii pentru sănătatea cardiovasculară. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la momentul în care o consumăm, deoarece poate afecta calitatea somnului, mai ales dacă este băută după-amiaza sau seara.
În ultimii ani, numeroase studii științifice au demonstrat că această băutură poate avea efecte benefice asupra sănătății. Cu toate acestea, efectele cafelei pot varia în funcție de ora la care este consumată.
Un studiu recent publicat în European Heart Journal a analizat modul în care ora consumului de cafea poate influența sănătatea, în special riscul de deces din orice cauză sau din cauza bolilor cardiovasculare, indiferent de cantitatea consumată.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele a 40.000 de adulți colectate din baza de date a Sondajului Național de Sănătate și Nutriție din SUA (NHANES), între 1999 și 2018. Participanții au fost rugați să raporteze ce alimente și băuturi au consumat pe parcursul unei zile. Un subgrup mai mic, format din aproximativ 1.500 de participanți, a detaliat consumul alimentar și de băuturi pentru o săptămână întreagă.
Te-ar putea interesa și: Superalimentul delicios care previne boli și îmbunătățește starea de bine. Ce spune un celebru nutriționist
Rezultatele au arătat că persoanele care consumă cafea dimineața au un risc cu 31% mai mic de a deceda din cauza bolilor cardiovasculare și un risc cu 16% mai mic de mortalitate generală.
Interesant este că aceste beneficii au fost observate atât la consumatorii moderați (2-3 cești pe zi), cât și la cei care beau cantități mai mari (peste 3 cești pe zi). Totuși, efectele pozitive au fost mai reduse în cazul celor care consumau cantități mai mici de cafea.
Te-ar putea interesa și: Cele mai bune băuturi naturale pentru curățarea rinichilor și eliminarea toxinelor
Autorii studiului sugerează că aceste beneficii ar putea fi explicate prin influența cafelei asupra calității somnului. Consumul în alte momente ale zilei, mai ales seara, poate afecta odihna din cauza conținutului ridicat de cofeină, o substanță stimulatoare.
Sănătatea cardiovasculară este strâns legată de ritmurile circadiene – procesele interne ale organismului care reglează trecerea de la somn la starea de veghe. De altfel, majoritatea efectelor negative asociate cafelei sunt legate de modul în care aceasta poate afecta somnul.
Te-ar putea interesa și: Stafide sau prune uscate? Doctor Mihaela Bilic a dezvăluit care este alegerea mai bună pentru sănătate
Pe lângă beneficiile pentru sănătatea cardiovasculară, cafeaua are efecte pozitive asupra altor aspecte ale sănătății, cum ar fi metabolismul glucozei. Cu excepția unor condiții medicale particulare, consumul de cafea este considerat sigur și benefic.
Pentru a minimiza efectele asupra somnului, este recomandat să evităm consumul cafelei în ultimele ore ale zilei. De asemenea, pentru iubitorii acestei băuturi care sunt sensibili la cofeină, există opțiunea cafelei decofeinizate, care reduce semnificativ riscul de perturbare a odihnei, relatează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News