Oul este considerat aliment de top, cu valoare nutritivă crescută, dar mai ales cu puține calorii.
Vine Paștele, iar gândul ne duce automat la ouăle roșii prezente pe mesele românilor. În emisiunea ”Doctor de Bine”, de la PRO TV, nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit ”numai de bine” despre puterea oului, precizând, în același timp, că există o categorie de oameni care ar trebui să acorde o atenție sporită în privința consumului de ouă.
”Oul este un aliment de top, cu valoare nutritivă crescută, preț abordabil și puține calorii. Deși este mic ca volum, oul are putere sațiogenă maximă, adică ține de foame mult timp. În ou avem proteine etalon, proteină cu înaltă calitate. Tot în ou găsim vitamina A și D, prezente exclusiv în gălbenuș, și tot grupul de vitamina B, inclusiv B12 și acid folic.
Are și minerale din belșug: zinc, fosfor, fier, seleniu și magneziu. În gălbenuș există carotenoizi, pigmenți de culoare portocalie cu efect antioxidant, care protejează sănătatea ochilor și ai pielii. În cazul în care găina mănâncă iarbă și semințe de in, în gălbenuș vor fi prezenți și acizi grași esențiali Omega-3. Un ou acoperă 30% din doza zilnică de Omega-3.
Cel mai ușor de digerat este oul fiert moale, care are albușul complet coagulat, iar gălbenușul cleios. Proteinele din albuș au maximum de digestie atunci când sunt gătite, în schimb, proteinele din gălbenuș se digeră mai greu dacă oul este fiert tare”, a explicat nutriționistul.
”Contrar părerii generale, oul nu cade greu la ficat. Probleme au doar cei care suferă de afecțiuni ale vezicii biliare. Gălbenușul de ou conține lecitină și colină, grăsimi valoroase din familia fosfolipide.
Organismul poate produce colina, însă consumul de ouă previne acumularea de grăsime în ficat, adică steatoza hepatică”, a mai spus Mihaela Bilic, evidențiind care sunt rolurile colinei.
Citește continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News