Nu toate tipurile de pâine sunt la fel. Unele pot aduce beneficii neașteptate pentru sănătatea noastră, dar pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să fie preparate cu anumite ingrediente.
Maiaua este un tip de drojdie naturală, un ferment format doar din făină și apă, fără alte adaosuri. Procesul de fermentare este activat de microorganismele naturale din făină (inclusiv bacterii). Această metodă oferă pâinii un gust special și beneficii importante pentru sănătate, ceea ce explică de ce pâinea cu maia este din ce în ce mai căutată. Deși nu este întotdeauna ușor de găsit, mulți oameni aleg să o prepare acasă.
Pâinea cu maia îmbunătățește digestia, deoarece bacteriile sale ajută la predigerarea amidonului, ceea ce face ca organismul nostru să o digere mai ușor. Conține mai mulți lactobacili decât pâinea albă, ceea ce crește producția de acid lactic, facilitând digestia și absorbția mineralelor precum potasiu, magneziu și zinc. De asemenea, ajută la reglarea glicemiei și furnizează vitaminele B1-B6, B12, folat, tiamină, niacină, riboflavină, vitamina E, fier, calciu, fosfor și potasiu.
Dacă maiaua este preparată cu făinuri de calitate, pâinea va avea o textură și un gust mai bune, precum și o durată de păstrare mai lungă, deoarece dezvoltarea mucegaiului este inhibată. Pâinea rezultată este bogată în fibre, are un indice glicemic scăzut și, dacă timpul de fermentare este suficient de lung, poate fi lipsită de gluten.
Te-ar putea interesa și: Hipertensiunea arterială, criminalul tăcut din patul tău! Medicul Mihail Pautov a spus cum îți poate distruge viața
Cum se prepară maiaua
Prepararea maialei necesită timp și răbdare, dar oricine dorește să facă pâine acasă poate învăța acest proces. Cea mai simplă rețetă folosește doar făină integrală și apă.
Ziua 1: Într-un borcan înalt, amestecați cantități egale (jumătate de pahar) de făină integrală și apă minerală. Amestecați bine, acoperiți cu un prosop de bucătărie și lăsați să stea 24 de ore la temperatura camerei.
Ziua 2: Adăugați jumătate de pahar de făină albă de forță, aceeași cantitate de apă și o linguriță de zahăr. Amestecați bine și lăsați din nou să stea 24 de ore.
Ziua 3: Ar trebui să apară mici bule pe suprafață. Repetați procesul: adăugați făină și apă, amestecați și lăsați la odihnă.
Ziua 4: Îndepărtați lichidul de la suprafață și adăugați jumătate de pahar de făină și apă, amestecând din nou.
Ziua 5: Maiaua este gata de utilizare. Pentru a o păstra, depozitați-o la frigider, acoperită. Înainte de utilizare, lăsați-o să ajungă la temperatura camerei. După fiecare utilizare, trebuie reîmprospătată adăugând făină și apă, relatează 20minutos.es.
Te-ar putea interesa și: Cereala fără gluten care reglează glicemia și reduce inflamația. Nu multe persoane știu despre beneficiile sale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News