Părintele Vasile Ioana vine cu sfaturi pentru armonie în familie.
Părintele Vasile Ioana a fost invitat în emisiunea „Vorbește lumea”, de la PRO TV, acolo unde a vorbit despre armonia în familie și despre cum ar trebui să fie relația cu socrii.
„Iubirea este irațională. Iubirea este un sentiment care vine din inimă și nu prea are legătură cu creierul. Atunci când te îndrăgostești, avem situații în care prietenii îți spun: nouă nu ne place fata. Da, dar mie îmi place. Adică, întotdeauna, iubirea e subiectivă.
Gândiți-vă cât de greu este: crești un copil, muncă multă, nopți nedormite, vrei să fie fericit, iar la 20 de ani, copilul alege pe altcineva, cu care tu nu ai nicio legătură, nici de valori. Copilul are criteriile lui, și atunci, e foarte greu. Trebuie foarte multă maturitate. E un subiect atât de greu, pentru că gestionăm sentimente. Și atunci, tu ar trebui să ieși din egoismul propriu, din modul tău de a înțelege realitatea, să intri în altruism. Trebuie să fii ca Dumnezeu. Iubirea părintească este o iubire diferită de iubirea soț-soție. Trebuie să vedem mai întâi diferențele. Prima iubire, cea părintească, este o iubire în care părintele te iubește și apoi te oferă societății. Tu stai cu copilul 18-19 ani. Eu am plecat la 16 ani la seminar. După aceea, părinții m-au lăsat în lume”, a explicat părintele Vasile Ioana în cadrul emisiunii de la Pro Tv.
Părintele Vasile Ioana spune că nu putem controla de cine se poate îndrăgosti copilul nostru și că sunt șanse să nu ne fie pe plac aleasa sau alesul acestuia.
„În primul rând, trebuie să ai maturitatea să spui: Eu am crescut copilul ăsta, am pus în el niște valori, iar el alege după criteriile lui. Din momentul în care alege, eu îi respect alegerea”, a subliniat acesta.
„Mamele de băieți cresc băieții cu multă iubire. Când băieții sunt cârlani, 13-14 ani, mamele au multă iubire, pentru că soții lor nu le mai recuceresc, iar iubirea pe care mamele o depozitează, o revarsă în băieți. Și nu e bine. Iubirea asta trebuie oferită cu măsură. De ce: pentru că se creează o dependență. O dependență între mamă și băiat. Băiatul când crește, dacă rămâne dependent, avem o mare problemă, pentru că el va depinde de opiniile mamei. Scrie în Biblie „va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa””, a mai arătat părintele.
VEZI ȘI: Părintele Vasile Ioana, despre păcatul de a înjura. Ce trebuie să spunem când suntem supărați
„Ne-am îndrăgostit. Primul lucru, tu ca tânăr/tânără, ca să ai o relație bună cu soacra și cu socrul, este ca tu să ai recunoștință față de acești părinți ai iubitului sau iubitei, pentru că ți-au adus în viață persoana iubită. Tu ai o datorie morală minimă față de acești părinți, care au făcut gestul de a-l crește pe copil. Recunoștință pentru strădanie și efort.
Să ai capacitatea să mergi la soacra ta și să-i spui: dragă mamă, (Bine ar fi să poți să-i spui mamă, îi înmoi inima) îți mulțumesc pentru efortul de a o crește pe soția mea. Mi-ai dat o fată minunată. Și, atenție, identifică o calitate și mulțumește, de exemplu: Ai crescut o fată care are răbdare cu mine. Ai pus în ea o virtute. Îți mulțumesc.
Și ai creat o emoție în inima mamei, și se bucură mama soacră. Mulțumirea înseamnă smerenie. Recunoștința aduce bucurie”, a mai spus acesta.
VEZI ȘI: Preotul Vasile Ioana, semnal de alarmă. Superstițiile care reprezintă PĂCAT: „Sunt prostii”
„Cordonul ombilical psihologic este o legătură de dependență copil-părinte. Legătura de dependență copil-părinte trebuie să se rupă. În țările nordice, copilul a împlinit 18 ani, la revedere, garsonieră, treaba lui, își gătește singur. Nu mai ținem copiii până la 30 de ani în casă! Greșit! Nu îl învățăm pe copil să îi călcăm, să îi spălăm, să îi cumpărăm casă mașină, și el e un mare trântor. Și atunci, când vine o soție în viața lui, el e obișnuit doar să primească. Greșit! Scrie în Biblie. Biblia rezolvă problemele umanității. În Biblie scrie, încă de la facerea lumii: va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup. Ce înseamnă va lăsa? „Sărut mâna, la revedere, ne vedem și ne auzim mai rar”. În folclor, la nuntă, se spune ia-ți mireasă ziua bună de la tată de la mumă, de la frați de la surori, de la grădina cu flori. E foarte important să conștientizăm că noi intrăm într-o altă realitate”, a explicat Părintele Vasile Ioana.
„Ca socru sau soacră, nu ai voi să iei decizii în noul cuplu. Dai un sfat dacă și se cere. Tu nu ai ce să cauți în noul cuplu”, a mai arătat el
„Soacra și nora sunt două femei care iubesc același bărbat. Mama iubește prin dragoste și sânge, soția iubește prin dragoste simțită. Este un joc de putere foarte puternic aici. Dacă îl iubești pe soțul tău, îl lași sp se vadă cu un verișor, știi că face parte din familie și îi accepți și pe soacră și pe socru, îi accepți pe ai lui. Noi îi iubim foarte mult pe ai noștri și avem sentimente neplăcute față de ai celuilalt. Nu iubim corect”, a subliniat părintele.
"Iubește-ți soacra ca pe mama și o să fie bine, curge același sânge și prin venele băiatului. E valabil și invers." , a concluzionat Părintele Vasile Ioana.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News