Partea vitală a corpului uman care continuă să trăiască ani buni după ce mori. Descoperirile șocante ale cercetătorilor

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor ian dooley
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor ian dooley

După trecerea în neființă, o parte vitală a corpului uman continuă să existe mulți ani.

Fiecare corp uman conține o comunitate complexă de trilioane de microorganisme care sunt importante pentru sănătatea dumneavoastră cât timp sunteți în viață. Acești simbionți microbieni vă ajută să digerați alimentele, produc vitamine esențiale, vă protejează de infecții și îndeplinesc multe alte funcții esențiale. La rândul lor, microbii, care sunt concentrați în mare parte în intestin, trăiesc într-un mediu relativ stabil, cald, cu o sursă constantă de hrană.

Dar ce se întâmplă cu acești aliați simbiotici după ce muriți?

 Ați putea presupune că microbii dvs. mor odată cu dvs. - odată ce corpul dvs. se descompune și microbii dvs. sunt aruncați în mediul înconjurător, ei nu vor supraviețui în lumea reală. În studiul  recent publicat există dovezi că nu numai că microbii dvs. continuă să trăiască după ce muriți, ci joacă de fapt un rol important în reciclarea corpului dvs. astfel încât o nouă viață să poată înflori.

Viața microbiană după moarte

Atunci când mori, inima ta încetează să mai circule sângele care a transportat oxigenul în tot corpul tău. Celulele lipsite de oxigen încep să se digere singure într-un proces numit autoliză. Enzimele din aceste celule - care în mod normal digeră în mod controlat carbohidrații, proteinele și grăsimile pentru energie sau creștere - încep să lucreze asupra membranelor, proteinelor, ADN-ului și a altor componente care alcătuiesc celulele.

Produsele acestei descompuneri celulare constituie o hrană excelentă pentru bacteriile simbiotice și, în lipsa sistemului imunitar care să le țină sub control și a unei aprovizionări constante cu hrană din sistemul digestiv, acestea se orientează către această nouă sursă de nutriție.

Bacteriile intestinale, în special o clasă de microbi numită Clostridia, se răspândesc prin organele tale și te digeră din interior spre exterior într-un proces numit putrefacție. În lipsa oxigenului în interiorul corpului, bacteriile anaerobe se bazează pe procese de producere a energiei care nu necesită oxigen, cum ar fi fermentarea. Acestea creează gazele cu miros distinct-semnătură a descompunerii. Din punct de vedere evolutiv, este logic ca microbii dvs. să fi evoluat modalități de adaptare la un corp muribund. Asemenea șobolanilor de pe o navă care se scufundă, bacteriile dumneavoastră vor trebui în curând să își abandoneze gazda și să supraviețuiască în lume suficient de mult timp pentru a găsi o nouă gazdă pe care să o colonizeze.

Profitând de carbonul și de nutrienții din corpul dumneavoastră le permite să își mărească numărul. O populație mai mare înseamnă o probabilitate mai mare ca cel puțin câteva dintre ele să supraviețuiască în mediul mai dur și să găsească cu succes un nou corp, potrivit sciencealert.com

O invazie microbiană

Dacă sunteți îngropat în pământ, microbii dumneavoastră sunt aruncați în sol împreună cu o supă de fluide de descompunere, pe măsură ce corpul dumneavoastră se descompune. Ei intră într-un mediu complet nou și întâlnesc o comunitate microbiană complet nouă în sol. Amestecul sau coalescența a două comunități microbiene distincte se întâmplă frecvent în natură. Coalescența are loc atunci când rădăcinile a două plante cresc împreună, când apele reziduale sunt golite într-un râu sau chiar atunci când doi oameni se sărută. Rezultatul amestecului - ce comunitate domină și ce microbi sunt activi - depinde de mai mulți factori, cum ar fi gradul de schimbare a mediului la care sunt supuși microbii și cine a fost acolo primul. Microbii dumneavoastră sunt adaptați la mediul stabil și cald din interiorul corpului dumneavoastră, unde primesc o cantitate constantă de hrană.

Este ușor să presupunem că microbii tăi vor muri odată ce se află în afara corpului tău. Cu toate acestea, studiile anterioare ale echipei de cercetare au arătat că semnăturile ADN ale microbilor asociați cu gazda pot fi detectate în solul de sub un cadavru în descompunere, la suprafața solului și în morminte, timp de luni sau ani de zile după ce țesuturile moi ale corpului s-au descompus. Acest lucru a ridicat întrebarea dacă acești microbi sunt încă vii și activi sau dacă sunt pur și simplu într-o stare latentă, așteptând următoarea gazdă. Cel mai recent studiu  sugerează că microbii dvs. nu numai că trăiesc în sol, ci și cooperează cu microbii nativi din sol pentru a ajuta la descompunerea corpului dvs.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel