Cristina Cioran a împărtășit cu urmăritorii săi de pe reţelele sociale rețeta sa de ficat de pui.
Cristina Cioran a împărtășit recent cu urmăritorii săi o rețetă simplă și sănătoasă de pate de ficat de pui, ideală pentru întreaga familie. Rețeta este potrivită chiar și pentru cei mici, fiind o alternativă sănătoasă la produsele din comerț. Pentru această rețetă, vedeta recomandă folosirea ficățeilor de pui proaspeți, alături de ingrediente precum unt, ceapă, usturoi, smântână lichidă și condimente. Cristina Cioran subliniază importanța curățării ficatului de nervuri și grăsime, precum și gătirea atentă a acestuia la foc mic, pentru a-i păstra textura fragedă și gustul autentic.
Ficat de pui proaspăt
200 g unt
Sare
Piper
Smântână de gătit
Cimbru uscat
O ceapă mare
2 căței de usturoi
50 ml apă
Te-ar putea interesa și: Rețeta de prăjitură cu morcov a Cristinei Cioran. Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține un preparat delicios
Pentru a prepara pateul de ficat de pui, ficățeii se curăță bine de nervuri, grăsime și piele. Într-o tigaie încinsă, se topește puțin unt și se adaugă ficățeii și se gătesc la foc mic, întorcându-i pe toate părțile până când sunt bine pătrunși. Se pune apoi ceapa tocată, usturoiul mărunțit și se călesc împreună cu un praf de sare, cimbru și piper.
Se adaugă aproximativ 50 ml de apă (sau lapte, dacă se dorește), iar totul se lasă pe foc încă 3-4 minute. Compoziția gătită se transferă într-un blender, fără lichidul din tigaie, și se mixează până se obține o textură fină. Pentru un pate mai cremos, se adaugă smântână lichidă și unt, ajustând consistența cu puțină zeamă sau smântână lichidă, dacă este nevoie.
La final, compoziția se gustă și se mai adaugă sare, dacă este necesar. Pateul obținut se toarnă într-o caserolă și se adăugă apoi unt topit peste. Preparatul se lasă să se răcească la temperatura camerei înainte de a fi introdus în frigider, iar apoi este numai perfect de servit.
„Vreau să vă fac o rețetă nemaipomenită de pui de ficat, o rețetă foarte simplă. În primul rând avem nevoie de niște ficățel de pui proaspăt, care trebuie foarte bine curățat, niște unt, smântână de gătit dacă ținem neapărat, deși putem să renunțăm, puțină sare, puțin cimbru uscat, piper, o ceapă mare și doi căței de usturoi. Sănătate curată pe pâine! Am curățat ficatul de nervuri, grăsime și piele. Am pregătit niște ceapă, doi căței de usturoi, pe care le vom căli pe toate în tigaie, în unt, alături de sare, cimbru.
Este foarte potrivită și pentru copilași, acum depinde cum vreți și voi, dacă vreți mai dulceagă un pic, puneți mai multă smântână, se pune și lapte, dar important este să folosim ingrediente de calitate, proaspete. Un astfel de pate poate rezista o săptămână în frigider, dacă îi punem, pentru a nu oxida, trebuie să-i punem și acea peliculă de unt. Am pus tigaia la încins. Vom folosi 200 de grame de unt, dar în tigaie nu punem foarte mult, punem numai așa pentru gătit, să nu se ardă, trebuie să se încălzească, să se topească. Să nu se ardă! Puteți să puneți și ulei de măsline, busuioc.
Ficățelul o să-l ținem câteva minute pe mai multe părți, după care să adăugăm ceapa și usturoiul mărunțite. Focul nu trebuie să fie mare. Am decis să mă folosesc de blender, am pus acolo și usturoiul și ceapă și o să le facem aici, pentru că oricum toate se mărunțesc într-un final. Totul este pregătit că să punem și ceapa în tigaie. Avem pregătită și puțină apă, puteți pune lapte dacă țineți neapărat. Punem cimbru, sare, puteți să puneți foi de dafin, eu nu pun foi de dafin. Lăsăm încă 3-4 minute să se gătească, pentru că trebuie să fie bine gătit.
E momentul să punem și apă, 50 de mililitri, cam așa, pentru cât avem acolo. Punem în blender compoziția din tigaie, fără apă, și se gustă de sare abia la final, dar ca să fie un pic mai dulceag așa, puteți pune smântână de gătit și bineînțeles, unt. Pun smântâna lichidă pentru a fi mai cremos. Dacă vi se pare că-i prea uscat, bineînțeles că vă ajutați de puțină zeamă sau de smântână lichidă. Putem să întindem puțin unt în casoleta pe care o folosim pentru conservare, dar nu este obligatoriu. Turnăm compoziția. No să-l bag direct la frigider, pentru că este încă fierbinte, îl să se răcească la temperatura camerei, dar o să-i pun untul pe deasupra, pentru a păstra”, a explicat Cristina Cioran, pe contul de Youtube.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News