Specialiștii au identificat cele mai comune greșeli pe care le poți face la prima masă din zi.
Micul dejun, adesea considerat a fi cea mai importantă masă a zilei, joacă un rol crucial în stabilirea tonului pentru bunăstarea generală a unei persoane. Cu toate acestea, anumite greșeli făcute la prima masă din zi pot contribui, inevitabil, la inflamații și la creșterea în greutate. Experții spun, astfel, că există patru greșeli comune la micul dejun care pot garanta cele două consecințe expuse anterior.
Consumul de produse bogate în zaharuri
Consumul de alimente bogate în zaharuri adăugate este o greșeală alimentară frecventă care poate avea efecte negative atât asupra inflamației, cât și asupra greutății. Alimente precum cerealele zaharoase, produsele de patiserie și băuturile îndulcite pot oferi un impuls inițial de energie, dar acestea provoacă, de fapt, o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, promovând inflamația în organism.
Green, specialist, spune: "Aceste alimente nu sunt ceea ce vă doriți la prima oră a dimineții. Consumul ridicat de zahăr la început poate duce la vârfuri și prăbușiri ale nivelului de zahăr din sânge, promovând rezistența la insulină, care apoi contribuie la inflamație și poate duce la creșterea stocării grăsimilor, contribuind la creșterea în greutate.", notează shefinds.
Nu acorzi prioritate proteinelor
Neglijarea prioritizării proteinelor dimineața este o greșeală comună care poate avea consecințe asupra inflamației și creșterii în greutate. Un mic dejun lipsit de suficiente proteine nu reușește să ofere elementele de construcție necesare pentru repararea mușchilor și pentru sațietate, ceea ce poate duce la creșterea poftei de gustări zaharoase sau hipercalorice mai târziu, în cursul zilei.
"Un mic dejun căruia îi lipsesc suficiente proteine sau care omite alimentele bogate în proteine, cum ar fi ouăle, iaurtul sau carnea slabă, poate duce la senzația de foame mai târziu în cursul zilei, ceea ce va duce în timp și la creșterea în greutate. Proteinele sunt esențiale pentru sațietate și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. O lipsă de proteine poate contribui, de asemenea, la pierderea masei musculare și la un metabolism mai puțin eficient", notează Green.
Evitarea grăsimilor sănătoase
Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele care se găsesc în avocado, nuci, semințe și ulei de măsline, joacă un rol crucial în promovarea sațietății și în menținerea unui nivel stabil al zahărului din sânge. Atunci când persoanele optează pentru opțiuni de mic dejun cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, deseori nu beneficiază de acești nutrienți esențiali, ceea ce poate duce la pofte mai mari mai târziu, în cursul zilei.
Nu ții cont de măsurarea porțiilor
Ignorarea controlului porțiilor în timpul micului dejun este o neglijență alimentară care poate contribui atât la inflamație, cât și la creșterea în greutate. Consumul de porții supradimensionate, chiar și de alimente sănătoase, poate duce la un aport excesiv de calorii, perturbând echilibrul energetic al organismului.
Prin nerespectarea controlului porțiilor, indivizii își pot submina, fără să vrea, eforturile de a menține o greutate sănătoasă și de a promova bunăstarea generală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News