Un medic și triatlonist, în vârstă de 83 de ani, care și-a transformat sănătatea la 40 de ani, a împărtășit obiceiurile alimentare despre care crede că l-au ajutat să aibă o viață lungă și sănătoasă.
Joseph Maroon, neurochirurg la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh, a declarat că la vârsta de 40 de ani se chinuia să urce scările.
„Nu eram în formă, trăiam cu mâncare de tip fast-food și nu făceam exerciții fizice”, a scris acesta pe site-ul său. În acel an, tatăl său a murit, iar sănătatea sa fizică și mentală s-a înrăutățit. Dar, după ce un prieten i-a sugerat să încerce să alerge pentru a alunga depresia, a început să facă schimbări treptate în stilul de viață, făcând mai multe exerciții fizice și mâncând mai sănătos.
La vârsta de 53 de ani, Joseph Maroon s-a înscris la primul său triatlon Ironman, iar de atunci a participat la alte opt. În urmă cu aproximativ doi ani, el s-a clasat pe locul al doilea la categoria sa de vârstă pentru triatlonul de la Jocurile Naționale pentru seniori din 2022.
Joseph Maroon a explicat că urmează o dietă mediteraneană, care a fost clasificată drept cel mai bun mod de a mânca de către US News & World Report timp de șapte ani la rând.
Nu este o „dietă” în adevăratul sens al cuvântului, ci un stil alimentar care se axează pe alegeri sănătoase, mai degrabă decât pe restricții. Dieta este bazată în mare parte pe plante, concentrându-se pe alimente integrale, inclusiv fructe și legume, cereale integrale, fasole și leguminoase și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline. Include puțin pește gras și carne roșie ocazional.
Această dietă a fost asociată cu o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc mai mic de boli de inimă, cancer și boala Alzheimer, notează Business Insider.
Alimentele ultraprocesate sunt realizate cu ajutorul unor tehnici care sunt dificil de recreat acasă și pot include aditivi, săruri, zaharuri și grăsimi saturate. O modalitate ușoară de a spune dacă ceva este ultraprocesat este dacă nu arată ca ingredientele sale - cum ar fi batoanele proteice. Aceste alimente au fost asociate cu un risc crescut de boli, inclusiv cancer, demență și boli cardiovasculare.
Grăsimile trans pot crește nivelul colesterolului „rău” LDL din sânge, în timp ce scad nivelul colesterolului „bun” HDL, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, a declarat pentru sursa citată Dana Ellis Hunnes, dietetician senior la UCLA Medical Center.
Grăsimile trans artificiale se găseau în mod obișnuit în alimentele ambalate și ultraprocesate până când Food and Drugs Administration le-a declarat nesigure pentru consum în 2015. FDA le-a dat producătorilor de alimente trei ani pentru a elimina grăsimile trans din produsele lor, astfel că majoritatea alimentelor nu le mai conțin.
Cu toate acestea, alimentele pot conține în continuare în mod legal sub 0,5 grame de grăsimi trans, după cum a spus dieteticianul Kristin Gillespie, așa că merită să fiți atenți la ele. Acestea apar de obicei în listele de ingrediente ca ulei „parțial hidrogenat” în alimente precum margarina, crema de cafea fără lapte și produse de patiserie ambalate.
Cea mai sănătoasă dietă implică „evitarea multor lucruri pe care oamenii adoră să le mănânce”, a spus Joseph, inclusiv a zahărului.
Heidi Tissenbaum, profesor de biologie moleculară, celulară și oncologică la University of Massachusetts Medical School, a declarat că, în cercetările sale, eliminarea zahărului din dieta viermilor rotunzi, care sunt folosiți ca model pentru sănătatea umană, a fost legată de creșterea longevității.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News