Nutriționistul Mihaela Bilic spune că pătrunjelul este un aliment minune, care nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră.
„Avem pe toate drumurile pătrunjel, doar că greşeala nostră este că nu-l mâncăm, îl punem în ciorbă de decor. Nu există în alt aliment mai multă vitamina C, fibre, minerale şi fier ca în pătrunjel. Trebuie să învăţăm din bucătăria libaneză să-l facem salată, adică să-l mâncăm cu snopul.
Vreau să vă spun că în Franţa, tuturor bolnavilor convalescenţi din spitale, li se dă zilnic salata aceea de pătrunjel. Este un aliment atât de banal pe care nu îl apreciem la adevărata lui valoare. Poate fi combinat cu ulei de măsline şi lămâie. Avem piaţa plină de pătrunjel, haideţi să-l mâncăm cu snopul. Pătrunjelul înseamnă vitamina C şi Fier, iar când vorbim despre imunitate avem nevoie de aceşti antioxidanţi, de vitamina A, C şi E, pentru că antioxidant înseamnă blocarea oxidării din organism. Iar oxidare înseamnă ruginire.
Ca să blocăm ruginirea organismului îi dăm vitamina C, fructe şi legume proaspete. Cu cât mai colorate, cu atât mai bine pentru că mai sunt şi acei pigmenţi vegetali care au şi ei efecte benefice. Atenţie mare cu vitamina C pentru că este extrem de sensibilă. Depozitarea îndelungată, lumina şi căldura o distrug. Din cauza aceasta, atunci când simţim că suntem mai slăbiţi, este recomandat să luăm chiar şi suplimente de vitamina C, tocmai pentru că nu avem de unde să luăm fructe şi legume culese de mai puţin de 48 de ore,” a explicat dr. Mihaela Bilic în cadrul unei emisiuni la Protv.
De asemenea, nutriționistul a dezvăluit și ce alte alimente am putea adăuga în dietă, pentru a ne proteja imunitatea în această perioadă.
Toata lumea vorbeste de vitamina D, dar trebuie sa stim ca organismul are capacitatea lui de a o produce. Culmea este ca sintetizam vitamina D si daca stam la lumina intr-o zi mai innorata.
Printre alte substante care cresc imunitatea mai sunt si acizii grasi omega 3, acesta putand fi luat din peste gras, un galbenus de ou, sardina sau hamsie.
Tot la capitolul imunitate, nu as vrea sa uitati de alimentele fermentate. Imunitatea locuieste in colon, important fiind echilibrul intre culturile de bacterii benefice si cele mai putin benefice. Acestea nu ar trebui omorate prin antibiotic, ci prin multiplicarea celor benefice. Acest lucru il facem cu ajutorul un produse ca muraturile, sana, chefir, iaurt si branzeturile.
Vreau sa va mai amintesc de ceaiul verde, care are o capacitate ontioxidanta extraordinara, daca bem cel putin 5 cani pe zi. Nu uitati nici de echinacea sau ciocolata.
Pe de alta parte, tineti cont de faptul ca stresul si lipsa somnului prabusesc imunitatea cum noi nu putem sa o compensam prin mancare“, a declarat Mihaela Bilic la PRO TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News