Înainte de începerea Postului Mare de Paști 2022 sau „al Păresimilor”, Biserica a rânduit o perioadă de trecere numită în popor Săptămâna Albă, a brânzei ori a untului.
În această săptămână, de luni, 28 februarie 2022 și până pe 6 martie, creștinii nu mai consumă carne, iar în zilele de miercuri şi vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte. Programul liturgic începe să dobândească elemente specifice postului.
Pentru creştinul care, pe lângă faptul că nu consumă carne, şi participă „cu luare aminte” la sfintele slujbe, Săptămâna albă devine o călătorie duhovnicească uşoară, menită să-l pregătească mai bine pentru intrarea în post sau mai degrabă pentru o călătorie mai grea, de 40 de zile, un drum al pocăinţei adânci, care va culmina în bucuria Învierii. Sensul acestei săptămâni este unul profund pedagogic: pe de o parte, de a-l pregăti duhovniceşte pe credincios pentru post, prin intermediul slujbelor care se săvârşesc, iar pe de altă parte, de a-l deprinde cu practica postirii, prin abţinerea de la carne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News