Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a dezvăluit ce proprietăți au cele două tipuri de pepene și cum ne pot ajuta în procesul de slăbire.
Potrivit medicului, cea mai importantă este cantitatea consumată.
„Pepene roșu sau galben? Depinde…de cantitate
Indiferent de culoare pepenele rămâne fructul vedetă al verii, zemos și răcoritor, greu îi poți rezista! Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte:
- pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete
- pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii
La conținutul de potasiu, mineral care ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, pepenele galben e câștigător cu aproximativ 300 mg/100g, adică dublu față de cel roșu.
Și la conținutul de fibre, tot pepenele galben învinge cu 1 g%, față de 0,3g pentru cel roșu. Tocmai aceste fibre împiedică absorția rapidă a zahărului din pepenele galben, ceea ce-l face mai puțin periculos pentru siluetă- acolo unde ambele culori au aprox 7 g fructoză și în jur de 35 calorii/100g.
Roșu sau galben, nu uitați că pepenele se mănâncă cu felia, chiar dacă conține peste 90% apă
P. S. Dacă vă place pepenele roșu cu telemea, vă ofer și un argument nutrițional pentru această combinație dulce-sărată: licopenul este liposolubil, deci are nevoie de un strop de grăsime ca să fie asimilat- și grăsime mai bună ca în brânză nu există!”, a scris ea pe Instagram.
Adevărul despre pepenele roșu. 5 efecte secundare mai puțin cunoscute
"Consumați roșii în toate formele și preparatele, inclusiv suc de roșii în loc de băuturi răcoritoare. Avem nevoie de licopen care protejează pielea de la interior, completând efectul exterior de protecție obținut prin creme solare. Puneți puțin ulei sau brânză în salate. Licopenul este liposolubil și nu se poate absorbi/metaboliza decât în prezența grăsimii.
Consumați cât de des puteți pește și fructe de mare. Reprezintă un aport esențial de acizi grași Omega 3 cu rol antiinflamator și de regenerare a tuturor celulelor. În plus, sunt bogate în proteine și țin de foame pentru puține calorii.
Dacă consumați băuturi răcoritoare, alegeți întotdeauna varianta fără zahăr (zero sau Max), există inclusiv ice tea fără zahăr; cele 7 lingurițe de zahăr dintr-un pahar de suc (fie el și natural) merită “cheltuite” pe un desert adevărat, iar îndulcitorii au și avantajul că taie pofta de dulce. Din frigiderul de înghețată alegeți întotdeauna varianta pe băț, cu fructe și fără glazură de ciocolată este plină de apă și are mult mai puține calorii (70cal față de 250cal)
Pe meleaguri românești nu uitați de saramură, este o metodă delicioasă și dietetică de a consuma pește fript, gătit umed (ușor de digerat) și cu garnitură de mămăligă, care nu are gluten.
Ce se întâmplă dacă înghiți semințele de pepene roșu. Specialiștii explică
Fructele pot deveni un pericol pentru siluetă dacă sunt consumate fără măsură (mai mult de 1 kg/zi). Dintre toate variantele, piersicile și caisele sunt cele mai prietenoase cu silueta, iar prunele cele mai indicate pentru un tranzit intestinal optim.
La capitolul ronțăieli, pufuleții rămân opțiunea cea mai dietetică (volum mare, expandați cu aer, puțină grăsime și puțină sare); și porumbul fiert/copt e de preferat oricăror gogoși sau langoși.
Cât despre Cafe frappe, cereți varianta cu multă gheață și renunțați la frișcă sau siropul de ciocolată, bula de înghețată aduce suficient zahăr cat să nu acopere complet aroma de cafea. Nu, n-am uitat de alcool: vinul roze cu gheață și bulele rămân variantele cu beneficii maxime la capitolul satisfacție și impact minim la nivel de siluetă/calorii", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News