Pericolul despre care nu vorbește nimeni. Medic: În curând o să avem microparticule de plastic și în organism

Data publicării:
Pixabay/ Autor Willfried Wende
Descriere foto: Pixabay/ Autor Willfried Wende

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă plasticul și toate produsele realizate din această materie primă.

Celebrul nutriționist Mihaela Bilic spune că nu doar plasticul în sine este periculos, ci microparticulele care se formează în momentul în care ambalajele ajung în diverse medii. 

 

”Mie nu-mi plac paiele de carton! Viața noastră a ajuns să fie infiltrată cu plastic, în curând o să avem microparticule de plastic și în organism, nu doar în apă și în carnea peștilor. Nu știu cum funcționa industria ambalajelor și a bunurilor de consum înainte de apariția plasticului, însă mi-e greu să cred că el va dispărea prea curând din viața noastră- mai ales că am ajuns sa avem nu doar mobilă din plastic, ci chiar și haine.

Faptul că sufocăm planeta cu plastic e o realitate. Însă cel mai trist este felul în care se pune problema de către industria chimică: ei își dublează producțiile de materiale plastice de la an la an și țipă în gura mare că noi, consumatorii, ar trebui să fim responsabili, să reciclăm și să curățăm natura de plastic.

La o minimă analiză a procedeelor de reciclare constatăm cu surprindere că doar 2 dintre cele 7 tipuri de plastic existențe poate fi retopit/reutilizat, și asta cu niște costuri exagerat de mari. Cu alte cuvinte degeaba umplem noi containerele de reciclare cu plastic, 80% din el ajunge tot la groapa de gunoi.

Pare că ideea de reciclare a fost inventată de către companiile petroliere ca să arate că nu sunt indiferente față de răul pe care l-au produs, că le pasă de mediu, cât să nu mai fie acuzate că ar polua planeta- este cortina în spatele căreia activitatea lor se desfășoară în continuare și chiar la o capacitate mai mare. Anual se produce plastic care nu poate fi reciclat nici în zeci de ani de-acum înainte.

În efortul nostru de a scădea producția mondială de plastic renunțăm la sacoșele pentru cumpărături, la recipientele din plastic și la paie, uitând că industria detergenților folosește ambalaje din plastic cât nu consumăm noi într-o viață de băut suc fără pai.

Adică ne legăm de amănunte și uităm esența: nu vom salva natura de plastic dacă bem cu paie de carton, producția aberantă de plastic trebuie oprită! E adevărat că fiecare gest contează, însă mi se pare nedrept ca noi să ne facem cumpărăturile în sacoșe de rafie sau de pânză, iar ei să-și continuie nestingheriți activitatea.

E o luptă cu morile de vânt, plasticul este mult prea profitabil pentru industria chimică și petrolieră ca lor să le pese cu adevărat de planetă. Și recunosc, mie personal nu-mi place să beau cu un pai de carton, se umflă la contactul cu lichidele calde și are un gust neplăcut.

În semn de protest sunt dispusă să renunț definitiv la folosirea paielor, deși știu sigur că bătălia este pierdută din start: nu reciclarea este soluția reală și eficientă- doar că ea ne este băgată în ochi ca să fie mutată responsabilitatea de la adevărații vinovați pe umerii consumatorilor. Degeaba ne arată cu degetul, nu putem să curățăm mizeria pe care au făcut-o, nici daca am vrea”, a scris Mihaela Bilic, pe Facebook.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel