La ce trebuie să fim atenți înainte de plecarea în vacanță, mai ales pe perioada caniculară.
Valul de căldură care a pus stăpânire peste România, cu coduri de la galben la roșu, în unele locuri, a pus mari probleme populației, chiar și celei tinere și aparent într-o formă bună de sănătate.
Invitat în emisiunea Vorbește lumea de la Pro TV, medicul cardiolog Victor Costache a explicat faptul că nu căldura este cea care a creat problemele, cât mai ales, lipsa de adaptare a organismului la temperaturile excesive.
”Nu căldura ne omoară, căci altfel toți cei care trăiesc în țările calde ar trebui să aibă mari probleme de sănătate, problema este adaptarea la căldură și lipsa de pregătire la căldură, mai ales atunci când suntem sau nu știm că suntem bolnavi. Foarte important, vedem că suntem foarte afectați de temperatură, de acest roller-coaster, precum și de modificarea purității aerului.
În primul rând, atunci când nu suntem pregătiți și ne expunem la căldură ne deshidratăm. Astfel, scade rapid volumul de sânge circulant, și practic încep să apară decompensări ale sistemului cardiovascular. Este foarte importantă hidratarea, iar după o anumită vârstă, când vrem să mergem la mare să facem și un control cardiologic.
O ecografie cardiacă, după 45 de ani, înainte de concediu, și să nu uităm de asigurarea de sănătate”, a spus Victor Costache.
Mai mult, susține acesta, starea de leșin, în cazul persoanelor care nu se știu cu afecțiuni cardiace, nu exclude prezența unor astfel de probleme.
”Gândiți-vă că în România, în fiecare an sunt aproape o mie de persoane cu boli cardiace congenitale, care sunt diagnosticate, dar, înainte de asta, în primul rând este lipsa de pregătire, este deshidratarea, este expunerea la soare, poate fără o șapcă, fără o pălărie, poate duce imediat la leșin sau la exprimarea unei boli cardiovasculare preexistente și care trebuie investigată”, a mai spus medicul.
Cite;te continuarea pe DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News