Petra Pintelei, apel către angajatorii români. Și persoanele cu dizabilități vor să muncească: „Pe mine mă doare”

Data publicării:
Petra Pintelei, captură video Youtube/ Fain & Simplu cu Mihai Morar
Descriere foto: Petra Pintelei, captură video Youtube/ Fain & Simplu cu Mihai Morar

Petra Pintelei a vorbit despre problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în România.

Petra Pintelei, tânăra nevăzătoare care a uimit o țară întreagă, a făcut mai multe confesiuni de suflet în cadrul podcastului realizat de Mihai Morar, unde a dezvăluit și care sunt greutățile cu care o persoană cu dizabilități se confruntă în România. Pe lângă obstacolele fizice pe care le întâlnește adesea pe străzi, aceasta spune că o altă problemă este la angajatorii români, care sunt extrem de reticenți față de persoanele ce au astfel de probleme și care nu-și doresc în firmă oameni cu dizabilități, deși cei din urmă și-ar dori o viață normală și, implicit, dreptul la muncă.

„Am întâlnit și obstacole care nu sunt fizice, iar unul dintre ele ar fi relaționarea cu oamenii din jur. Și eu am zile în care nu sunt prea drăguță, nu vreau să comunic, să muncesc, iar obstacolul este drumul pe care-l parcurg alături de mine. Un alt obstacol este cel al adaptării, pentru că eu m-am adaptat din mers la muncă, este un obstacol al relaționării cu comunitatea persoanelor cu dizabilități. Mulți care vor să facă ceva în viața lor, să fie independenți, nu neapărat că sunt eu marele exemplu, dar sunt mulți care și-ar dori și mă întreabă „Ce să fac ca să mă angajez?”, „Vreau și eu să muncesc”, am primit foarte multe întrebări, mai ales după ce s-a întâmplat pe internet, mulți m-au întrebat unde pot munci.”, a declarat Petra Pintelei, în cadrul podcastului realizat de Mihai Morar.

Citește și: Petra Pintelei, semnal de alarmă: „Îmi tremură piciorele de frică câteodată. Am căzut de multe ori”. Apelul pe care-l lansează pentru autorități

O doare indiferența angajatorilor

Chiar dacă ea a avut șansa de a-și găsi un loc de muncă, Petra se gândește în același timp la restul persoanelor care au aceeași problemă ca ea și care nu au avut norocul de a-și găsi un loc de muncă stabil.

„Mi-am dat seama că aceasta este altă problemă neidentificată și că ar trebui ca persoanele cu dizabilități să fie cine-și doresc, să muncească unde-și doresc și să nu fie doar caz social. Acest obstacol îl putem depăși mai mulți, fiind împreună. Pe mine mă doare puțin, este un obstacol al stigmei și din partea angajatorilor, persoanelor cu dizabilități care se tem de nou și de schimbare. Cred că nu doar o entitate poate face ceva în învingerea acestor bariere, trebuie să ne unim mai mulți.”, a continuat tânăra.

Citește și: Petra, tânăra nevăzătoare, nou strigăt de ajutor: „Nu pun în pericol doar persoanele cu dizabilități”. Obstacolele se află în centrul Capitalei

Ce le transmite Petra angajatorilor români

Așadar, chiar dacă au decis să dea o șansă unei persoane cu dizabilități, Petra spune că orice patron, manager trebuie să aibă răbdare și să-i ofere timp acestei persoane până se va adapta, întrucât procesul poate dura ceva mai mult, decât în cazul unei persoane complet sănătoase.

„Nu trebuie să fim toți la fel, trebuie să facem ce ne dorim. Mă confrunt cu acest obstacol și pentru ceilalți pe care îi simt aproape și aș vrea să îi îndrum mai bine. Mulți preferă să plătească taxe și impozite doar ca să nu aibă de-a face cu persoane cu dizabilități. Adaptarea la locul de muncă nu înseamnă doar să achiziționezi tehnologie și să mă pui la treabă, ei trebuie să înțeleagă că o persoană cu dizabilități are nevoie de timp pentru adaptare și este nevoie de mai multă răbdare.”, mai spune ea.

VEZI și: Lecția oferită de Petra Pintelei, tânăra nevăzătoare. Nu este supărată pe Dumnezeu pentru „povara” pe care o duce: „Sunt fericită pentru că am primit o misiune”

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel