Află cum a ajuns o pisică să trăiască 38 de ani, povestea pisicii care a călătorit în spațiu, felina care a făcut furori într-un film cu Audrey Hepburn, fenomenul „A Street Cat Named Bob", dar și adevărul despre faimosul Grumpy Cat.
Oamenii sunt obsedați de pisici din totdeauna. Egiptenii antici venerau pisicile, "asociindu-le cu zeități specifice" (potrivit Smithsonian Magazine), în timp ce ferocii vikingi le luau în aventuri pe mare. În Islam, se crede că profetul Mahomed avea o pisică, Muezza, iar când a găsit-o dormind pe mâneca robei sale, a folosit o foarfecă pentru a tăia în jurul ei, rupându-și hainele în loc să o deranjeze (potrivit Kashmir Observer).
În zilele noastre, după cum a dezvăluit National Geographic, există peste 80 de milioane de feline în SUA și aproximativ trei pisici la fiecare câine din lume. Și, deși se știe că pisicile sunt mult mai distante și independente decât cățeii, uneori ne surprind. Potrivit Washington Post, în timp ce "nimeni nu a crescut pisici pentru a păzi casele, pentru a păzi vitele sau pentru a ajuta vânătorii", unele feline au făcut niște lucruri incredibile - și vă vor face să vă întrebați cine este cu adevărat cel mai bun prieten al omului. Să ne uităm la cele mai faimoase pisici din istorie.
Cea mai longevivă pisică din lume
În medie, pisicile au o speranță de viață de 10 până la 15 ani (potrivit WebMD). Cu toate acestea, un proprietar de pisici din Austin, Texas, a doborât recordul Guinness World Record nu o dată, ci de două ori, pentru că deține cea mai bătrână pisică din lume.
Potrivit Atlas Obscura, Jake Perry se mândrește cu faptul că este un "om al pisicilor" și a câștigat primul record Guinness World Record în 1998 pentru "pisica sa, metis Sphynx și Devon Rex numită Granpa Rexs Allen", care a murit după ce a împlinit 34 de ani. A doua sa victorie a venit în 2005 cu Creme Puff, în vârstă de 38 de ani, care, începând cu 2021, deține recordul pentru "cea mai bătrână pisică din toate timpurile" (via Guinness World Records). În mod miraculos, Creme Puff a trăit din 1967 până în 2004. Așadar, care este secretul lui Perry?
În primul rând, pisicuțele sale au o dietă unică. Pe lângă tradiționalele crochete uscate pe care le mănâncă majoritatea pisicilor, Perry le hrănește cu "ouă, șuncă de curcan, broccoli, cafea cu frișcă și - la fiecare două zile - cam o picătură de vin roșu pentru a "face să circule arterele"" (via Atlas Obscura). Felinele îmbuibate au apoi opțiunea de a se plimba până la cinematograf (garajul lui Perry, pe care l-a "transformat într-un cinematograf"), unde pot sta și urmări unul dintre documentarele despre natură difuzate "exclusiv" pentru ele. "Aceștia sunt copiii mei", a declarat Perry cu mândrie pentru sursa citată. "Am avut grijă de ei până când au murit. Așa am fost crescut".
ORANGEY, DIVA ACTRIȚĂ
A fost Audrey Hepburn cu adevărat vedeta din "Mic dejun la Tiffany"? Sigur, interpretarea lui Holly Golightly a cucerit inimile a nenumărați spectatori, dar mulți s-au îndrăgostit la fel de mult de adorabila ei pisicuță de culoarea marmeladei, numită simplu Cat. Pisica a fost interpretată de Orangey și, credeți sau nu, a fost o mare vedetă cinematografică a anilor '50 și '60.
Creditele de pe IMDb ale lui Orangey sunt impresionante, iar acest actor blănos a lucrat la câteva producții de renume, printre care "Gigot", nominalizat la Oscar, și "The Beverly Hillbillies". Orangey era deja un profesionist experimentat în momentul în care a devenit partenerul lui Hepburn și avea o personalitate de primă mână pentru a însoți succesul său. Potrivit "Cats' Most Wanted", un director de film l-a supranumit odată "cea mai rea pisică din lume", deoarece era cunoscut pentru că devenea agresiv cu colegii săi, "zgâriind și scuipând după ce o scenă era terminată". I-a dat chiar și o bătaie de cap faimoasei diva Faye Dunaway, deseori pur și simplu plecând de pe platou și oprind producția până când echipa reușea să îl aducă înapoi.
În ciuda faptului că nu era cu siguranță un băiat cuminte, se pare că Hepburn, care era faimoasă pentru dragostea ei pentru animale, avea o slăbiciune pentru Orangey. Conform "Uncle John's Bathroom Reader Cat Lover's Companion", Hepburn a descris scena în care își aruncă animalul de companie în ploaia torențială ca fiind unul dintre cele mai "dezagreabile lucruri" pe care i s-a cerut să le facă vreodată la filmare.
UN PAS MIC PENTRU FELINE, UN SALT URIAȘ PENTRU OMENIRE
În timp ce câinele Laika are cea mai mare recunoaștere pentru că a fost trimis în spațiu, există o altă poveste unui animal curajos care a călătorit în spațiu: cea a pisicii Felicette. După cum explică Mental Floss, această "astrocată" a fost o pisică maidaneză care trăia în Franța și care a fost preluată împreună cu alte peste o duzină de animale pentru a fi antrenată de Centre d'Enseignement et de Recherches de Médecine Aéronautique (CERMA) pentru a fi trimisă în spațiu.
BOB, PISICA STRĂZII CARE A EMOȚIONAT MILIOANE DE OAMENI
În 2007, viața lui James Bowen s-a schimbat complet atunci când a dat peste o pisică maidaneză în Londra. Potrivit USA Today, la acea vreme, Bowen avea mari probleme, luptându-se cu dependența de heroină și locuind pe străzi. El a luat pisica, cheltuindu-și ultimii bani pentru a o duce la un veterinar. După cum detaliază The Sun, ulterior, pisica s-a urcat într-un autobuz cu Bowen, refuzând să îl părăsească. Muzicianul a decis să adopte pisicuța, botezând-o Bob, iar în scurt timp, cei doi au devenit de nedespărțit. Bowen a cântat pe străzi cu tovarășul său de încredere mereu alături.
Potrivit USA Today, cei doi au atras atenția unui reporter local, care a declanșat o frenezie mediatică ce a dus apoi la scrierea de către Bowen a mai multor cărți, inclusiv "A Street Cat Named Bob", care a fost transformată ulterior într-un film cu același nume. Potrivit USA Today, "împreună, cele patru cărți s-au vândut în peste 8 milioane de exemplare în 40 de limbi". De-a lungul întregului succes, Bowen a susținut că el și Bob erau "cei mai buni prieteni", lăudându-se în fața presei cu inteligența și natura sa plină de bunăvoință.
Din păcate, Bob a murit în vara anului 2020. Potrivit BBC, Bowen a dat o declarație, spunând că Bob l-a ajutat în recuperarea sa, salvându-i în cele din urmă viața. "Mi-a oferit mult mai mult decât companie", a scris Bowen. "A cunoscut mii de oameni, a atins milioane de vieți. Nu a existat niciodată o pisică ca el. Și nu va mai exista niciodată".
GRUMPY CAT A DEVENIT UN FENOMEN CULTURAL
Tardar Sauce, sau Grumpy Cat, așa cum este denumită în mod obișnuit online, nu are nevoie de nicio prezentare. Potrivit site-ului web al lui Tardar Sauce, această legendă a internetului a devenit celebră după ce proprietarii ei au postat o fotografie cu ea pe Reddit în 2012. După ce utilizatorii au început să lanseze ideea că imaginea a fost photoshopată, mama și tatăl pisicii "au postat câteva videoclipuri pe YouTube", iar așa s-a născut senzația Grumpy Cat.
Pisicuța, care, de fapt, nu este de fapt "morocănoasă", ci arată așa cum arată din cauza nanismului felin, a fost un succes și, după cum notează CNN, a devenit "un fenomen cultural atât de mare" încât în curând au fost create mărfuri, inclusiv benzi desenate, pantofi și chiar parfumuri. La fel ca multe alte vedete virale, Tardar Sauce a fost plimbată în "mai multe emisiuni TV din SUA" și s-a amestecat cu diverse celebrități. După cum explică Forbes, isteria Grumpy Cat a avut loc la momentul perfect, iar ea poate fi considerată cu ușurință "unul dintre pionierii culturii meme".
Din păcate, Grumpy Cat a murit în mai 2019, în urma unor complicații cauzate de o infecție a tractului urinar. După cum au spus proprietarii ei, "Grumpy Cat a ajutat milioane de oameni să zâmbească în întreaga lume - chiar și atunci când vremurile erau grele".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News