Planeta mută: Să evităm apocalipsa insectelor de Dave Goulson, apărută recent în limba română la editura ap! (ACT și Politon), este o minunată pledoarie pentru a avea mai multă grijă de planeta noastră și pentru a fi mai atenți în viitor, a proteja și a crea condiții favorabile de trai pentru insectele fascinante care ne înconjoară, și care, din păcate, se află în momentul de față pe cale de dispariție.
Un lucru care ar trebui să ne preocupe și să ne îngrijoreze pe toți în aceeași măsură din moment ce, fără insecte nu putem supraviețui nici noi.
„Scăderea numărului de insecte este un lucru teribil de trist pentru aceia dintre noi care iubesc aceste creaturi mici și le apreciază pentru ceea ce reprezintă, dar amenință totodată bunăstarea tuturor oamenilor, deoarece avem nevoie de insecte ca să polenizeze culturile, să recicleze bălegarul, frunzele și cadavrele, să mențină solul sănătos, să controleze dăunătorii și pentru multe, multe altele. Multe animale mai mari, cum ar fi păsările, peștii și broaștele, se hrănesc cu insecte. Florile sălbatice au nevoie de ele pentru polenizare. Pe măsură ce insectele se împuținează, lumea noastră se va opri și ea, încet, deoarece nu poate funcționa fără ele. După cum spunea Rachel Carson: „Omul este o parte a naturii, iar războiul lui împotriva naturii este inevitabil un război împotriva propriei persoane”. – Dave Goulson, Planeta Mută
Dave Goulson ne arată în acest manifest pentru o lume mai verde și mai bună cum a contribuit omul, într-un interval extrem de scurt de timp, la distrugerea habitatelor insectelor și cât de mult accelerează acest proces de la o zi la alta.
Insectele sunt cea mai numeroasă clasă de animale cu peste un milion de specii cunoscute. Datorită abundenței lor, insectele joacă un rol foarte important în natură și în viața omului. Conform diverselor estimări, Insectele reprezintă aproximativ 80% din toate animalele de pe Pământ. Participând activ la circulația substanțelor, insectele joacă un rol planetar global în natură. Viața multor insecte este strâns legată de viața plantelor, insecte precum bondarii sau albinele jucând un rol esențial în polenizarea plantelor, este un proces vital pentru toate plantele cu flori.
Peste 80% dintre plante sunt polenizate de insecte și putem spune că floarea este rezultatul evoluției comune a plantelor și insectelor. Plantele cu flori au evoluat pentru a atrage insecte prin polen, nectar, uleiuri esențiale, aroma, forma și culoarea florii, iar insectele la rândul lor au evoluat caracteristici fizice care să le ajute în procesul de polenizare.
Insectele joacă de asemenea un rol important în formarea solului, acestea îmbogățind solul cu humus prin descompunerea reziduurilor vegetale și animale - gunoi vegetal, cadavre și excremente de animale, îndeplinind un rol sanitar în natură. În plus, insectele sunt considerate cel mai important element al piramidelor alimentare, multe animale hrânindu-se cu ele (amfibieni, pești, reptile, mamifere, nevertebrate și păsări).
Insectele au jucat un rol important în formarea evoluției plantelor, în special albinele, dar nu toate insectele care vizitează florile pentru nectar sunt bune pentru polenizare. Insectele precum gândacii, gândacii, afidele și altele, deși consumă nectar, fac mai mult rău decât bine plantelor.
Insectele domesticite, cum ar fi albinele sau viermii de mătase, se bazează pe înmulțirea lor. Albina produce miere, ceara, propolis (clei de albine), apilac (venin de albine), laptisor de matca; vierme de mătase - fir de mătase secretat de glandele de filare ale omizii în timpul construcției unui cocon. Multe insecte polenizante cresc de asemenea randamentul de fructe de pădure, semințe, fructe ale plantelor cultivate - legume, fructe, flori; pe când insectele prădătoare ajută la eradicarea daunatorilor agricoli.
Insectele reprezintă un factor important în sănătatea planetei noastre, iar declinul acestora e un lucru care ar trebui să ne preocupe și să ne îngrijoreze pe toți în aceeași măsură din moment ce, fără insecte nu putem supraviețui nici noi.
Declinul insectelor este un semn că rețeaua fragilă a vieții de pe planeta noastră începe să se degradeze, dar nu este prea târziu să implementăm soluții pentru a preveni distrugerea planetei și a ne putea bucura în continuare de o planetă sănătoasă care să poată susține viața în cele mai bune condiții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News