Studiile arata ca postul intermitent poate reduce factorii de risc pentru boli precum diabetul, afectiunile cardiovasculare si cancerul.
Postul intermitent este un tip de plan de alimentație în care te abții de la a mânca pe o anumită perioadă de timp, cuprinsă între 16 și 24 de ore. De exemplu, puteți mânca în timpul unei ferestre de 8 ore și posti timp de 16 ore. De asemenea, puteți posti în anumite zile ale săptămânii. Un program popular de post alternativ este programul 5:2, care vă permite să mâncați normal timp de 5 zile și să mâncați o dietă restrânsă cu o masă de 500-600 de calorii 2 zile pe săptămână, conform Johns Hopkins Medicine.
Postul intermitent declanșează un "comutator metabolic" care ajută organismul și creierul în mai multe moduri, inclusiv îmbunătățirea memoriei, a sănătății inimii și a performanței fizice, notează Johns Hopkins Medicine. Practica ajută, de asemenea, la prevenirea obezității, care este un factor de risc pentru diabet - în special pentru diabetul de tip 2. Obezitatea provoacă inflamații în organism, care afectează modul în care corpul produce insulină, potrivit Livestrong. Dacă postul intermitent poate preveni, potențial, obezitatea, poate ajuta în cazul diabetului?
Pur și simplu, diabetul apare atunci când organismul nu este capabil să metabolizeze insulina în mod corespunzător, creând un dezechilibru al nivelului de zahăr din sânge. Deoarece postul intermitent pune organismul într-o stare de post, nu există insulină în sânge, ceea ce permite scăderea nivelului de insulină.
Un studiu din 2018 publicat în Cell Metabolism a indicat că persoanele care au postit timp de câteva ore pe zi au avut niveluri de insulină "dramatic mai mici". Mai mult, o cercetare publicată în revista Clinical Diabetes and Endocrinology sugerează că postul intermitent este o "opțiune eficientă de tratament nemedicamentos pentru diabetul de tip 2".
Asta nu înseamnă că postul intermitent va funcționa pentru toată lumea. Healthline subliniază că principala preocupare pentru diabetici atunci când vine vorba de post este hipoglicemia (când glicemia scade prea mult) și hiperglicemia (când glicemia este prea mare). Pentru a fi în siguranță, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca postul intermitent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News