Luni, 18 mai 2024, începe Postul Paștelui.
Postul Paștelui implică renunțarea la anumite alimente și băuturi, de origine animală, cum ar fi carne, ouă, lapte și produse lactate. De asemenea, este o perioadă de rugăciune, meditație și reflecție asupra propriei vieți spirituale. Credincioșii sunt încurajați să facă fapte bune, să se roage mai mult și să se abțină de la plăcerile lumești, într-un efort de a se apropia mai mult de Dumnezeu.
Despre acest subiect a vorbit și părintele Vasile Ioana.
„Care a fost ideea pentru care Sfinții Părinți au rânduit postul? Mâncarea de dulce să nu ațâțe poftele și patimile. Dar dacă mănânci fasole și stai trei ore pe Tik Tok... patimile tale sunt ațâțate mai departe: „ia uite, măi, ce a făcut aia!” Fără post de tehnologie nu este postul complet! De aceea, de mâine, nu mai folosim toată ziua bună ziua telefonul! Telefonul este o piedică în creșterea duhovnicească în post. Folosiți telefonul doar la convorbiri și mesaje importante”, a zis părintele Vasile Ioana.
„Dacă ești sănătos și ai între 16 și 66 de ani și ești bine, nu mânca nimic până la ora 15.00, dacă poți! Dacă poți să ții post negru până la ora 15.00 când Hristos a fost coborât de pe cruce, este bine. Dacă poți să ții post până la ora 18.00, la apusul soarelui, este și mai bine. Dar cine nu poate până la 18.00, ar fi bine măcar până la ora 15.00. Mănânci o dată la ora 15.00, apoi o dată la 19.00 și gata. Între orele 15.00 și 19.00 să nu mănânci nimic. Disciplina postului înseamnă să nu mai pui accentul pe mâncare și să-i dăm lui Dumnezeu mai mult din atenția noastră”, a zis preotul.
„Dacă mănânci pâine și bei apă, o faci degeaba dacă inima ta nu se umple de iubire mai ales pentru cei care v-au greșit. Iertarea este pregătirea duhovnicească!”, a mai spus Vasile Ioana.
De asemenea, preotul a zis că în Postul Paștelui trebuie să facem fapte bune.
VEZI ȘI: Cum va arăta momentul Judecății de Apoi. Sfatul părintelui Vasile Ioana: Eliberați-vă de lucrurile astea pentru că vă trag în jos! / video:
VEZI ȘI: Sunt permise fructele de mare în post? Explicația părintelui Vasile Ioana: „Sunt preoți care spun că nu ai voie, e opinia lor”:
Postul Paștelui este considerat o perioadă de curățenie spirituală și de reînnoire a credinței, pregătindu-ne pentru sărbătoarea cea mai importantă din calendarul creștin ortodox, Învierea lui Hristos, care este sărbătorită cu mare bucurie și entuziasm în comunitățile ortodoxe din întreaga lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News