Părintele Theologos a vorbit despre rădăcina tuturor relelelor care îl îndepărtează pe om de Dumnezeu.
'Trupul trebuie să aibă ascetismul său și trebuie să ne stabilizăm și dorințele sufletești dintre care prima, dintre cele mai de bază, este dorința de a avea avere, de a avea bani. Acum, să nu zicem că nu avem nevoie de bani pentru că toți avem nevoie ca să ne cumpărăm mâncare și să avem un adăpost. După asta, zicem că mai avem nevoie și de cutare și de cutare și de cutare…! Și, uite așa, se ajunge la o multe griji, o problemă foarte complexă și spinoasă, care este cea a averii.', a spus părintele Theologos.
'Vedeți că Domnul a zis că nu putem să slujim la doi domni: lui Dumnezeu și lui mammona și are dreptate pentru că problema averii, problema materiei este principalul centru de atenție care ne trage departe de Dumnezeu și, deci, departe de fericire.', a spus părintele Theologos.
'De fapt, dacă cineva este stăpânit de patimile trupești, omul cade în animalic, împinge pe Dumnezeu la marginea existenței sale și respinge total orice cuvânt despre neagonisire pentru că lipsa banilor îi sugrumă idolii patimilor trupești de care este dependent. Acesta este și un alt motiv pentru care Sf. Ioan a pus întâi treapta patimilor trupești pe care trebuie să o depășim cum putem pentru a ne ocupa de patima iubirii de argint.', a mai spus părintele Theologos.
Citește și - Pr. Theologos: Ei sunt adevărații noștri prieteni! Pe restul nu-i nicio rușine dacă-i evităm! https://www.spectacola.ro/pr-theologos-ei-sunt-adevaratii-nostri-prieteni-pe-restul-nu-i-nicio-rusine-daca-i-evitam_37884.html
'Fraților, pentru a fi cineva fericit trebuie să fie cu Dumnezeu și nu să fie bogat. Și iarăși: pentru a fi cineva bogat trebuie să fie cu Dumnezeu. Să știți că sunt oameni atât de săraci încât nu au nimic altceva în afară de bani. Fraților, pentru a fi stăpâni pe problema averii nu trebuie să avem mulți bani, ci puține nevoi, puține cheltuieli. Înțelegeți?', a spus părintele Theologos.
'După cum vedeți problema iubirii de argint este foarte gravă, dacă nu suntem atenți, pentru că iubirea de argint nu numai că îl depărtează pe om de Dumnezeu, ci și hrănește din punct de vedere material toate celelalte patimi. Din cauza asta Sf. Ap. Pavel a numit-o rădăcina tuturor relelor adică rădăcina insensibilizării sufletului.', a spus părintele Theologos.
'Nu este întâmplător că Sf. Ioan Scărarul pune ca următoare capitole în „Scara” cele legate de nesimțire, de somn, nepăsare, cu opusele lor privegherea și trezvia. Din păcate sau din fericire, în filme și în romane este descrisă foarte plastic această nesimțire a celor bogați, nesimțire care aduce dimpreună cu sine mândria și slava deșartă și, în mod paradoxal, frica. Desigur că în filme, frica celor bogați apare mai rar pentru că nu dă bine la imagine, însă ea este admirabil descrisă dimpreună cu metodele de vindecare de către Sf. Ioan Scărarul. Am făcut și noi un clip pe această temă a fricii.', a mai spus părintele Theologos.
Citește și - Pr. Theologos, regulă de aur în Postul Paștelui. Ce spune despre cartofii prăjiți și alte alimente pe care le considerăm permise https://www.spectacola.ro/pr-theologos-regula-de-aur-in-postul-pastelui-ce-spune-despre-cartofii-prajiti-si-alte-alimente-pe-care-le-consideram-permise_37883.html
Video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News