Medicul Mihail Pautov a dezvăluit dacă prăjirea face sau nu cafeaua cancerigenă.
Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi din întreaga lume, apreciată pentru aroma sa intensă și efectul energizant pe care îl oferă. Pentru mulți oameni este un obicei în a-și începe ziua cu o cafea dimineața, fiind momentul care le oferă energia necesară pentru a face față întregii zile.
De-a lungul timpului, s-a discutat intens despre efectele prăjirii boabelor de cafea și posibilitatea ca acest proces să facă cafeaua cancerigenă. În special, atenția a fost atrasă de acrilamidă, un compus chimic care se formează în timpul prăjirii la temperaturi ridicate și care a fost clasificat ca fiind potențial cancerigen.
Te-ar putea interesa și: Efectele consumului de cafea asupra creierului. Costin Dămășaru: „Acesta este efectul advers”
Mihail Pautov și-a dorit să pună capăt acestor zvonuri. Medicul susține că această idee este complet falsă, iar existența numeroaselor studii susțin acest lucru. El a explicat că bobul de cafea este verde și foarte amar în forma sa naturală, fiind imposibil de consumat în acest stadiu. Prin prăjire, aroma devine mai intensă, iar numărul de antioxidanți și polifenoli crește.
„Ceea ce se spune pe internet, că prăjirea face cafeaua cancerigenă este absolut fals. Sunt foarte multe studii. Bobul de cafea este verde și foarte amar și imposibil de făcut cafea cu el, pentru că nu ai cum să bei așa ceva. În momentul în care crești temperatura, aroma devine mai intensă cu prăjirea. Numărul de antioxidanți și polifenoli crește odată cu prăjirea și există o oarecare curbă.
La o prăjire medie sau la o prăjire ușoară până la medie, numărul de polifenoli și antioxidanți crește. Atunci când prăjim cafeaua prea mult și o facem neagră, bobul este negru intens, nu este maroniu, se pare că această concentrație de polifenoli și antioxidanți începe să scadă, dar totuși rămâne acolo. E foarte important de înțeles. Cel mai bun tip de prăjire pare să fie prăjirea ușoară și medie. Prăjirea aceea închisă oferă mai puține beneficii. De ce este intens prăjită? Pentru că este mult mai ușor să o depozitezi când e intens prăjită”, a spus medicul Mihail Pautov în mediul online.
@doctor.mihail Bine de știut despre cafea ☝????????????⚕️☕️
♬ original sound - doctor.mihail
Te-ar putea interesa și: Beneficiile uimitoare ale cafelei. Dr. Mihail: Asta mi se pare cea mai mișto chestie. Sunt sute de studii, peste tot în lume
Medicul Mihail Pautov susține că nu este nicio problemă dacă bei cafea cu lapte și că este la fel de sănătoasă precum cea fară lapte. Există o singură excepție, persoanele care o au reacție adversă la lactate.
„Este bine să bei cafea cu lapte. Problema este ce reacție ai tu la lapte. Dacă nu poți să digeri lapte e posibil să nu asimilezi o parte din elementele benefice din cafea. Dacă nu ai nicio problemă cu laptele atunci e foarte ok să consumi cafea cu lapte”, a precizat medicul Mihail Pautov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News