Prăjitura Albinița este una dintre cele mai gustoase și simple rețete pentru masa de sărbători.
Ingrediente
Foi:
550 g făină
1 ou mare
150 g zahăr
60 g unt
3 linguri miere de albine
3 linguri lapte
1 linguriță bicarbonat de sodiu
Cremă:
600 ml lapte
150 g gris
270 g zahăr
1 plic zahăr vanilat sau esență de vanilie
coajă rasă de la o lămâie
250 g unt 85%
1 borcan gem acrișor
MOD DE PREPARARE: Foi: Se amestecă oul cu zahărul, untul, mierea , laptele și bicarbonatul într-un vas care se pune pe baie de aburi. Se amestecă în continuu până se îngroașă și capătă consistența unei smântâni. Se ia vasul de pe aburi și treptat se adaugă făina, se amestecă, apoi se scoate aluatul pe planșetă. Se lucrează pe planșeta presărată cu făină pentru că aluatul e destul de lipicios. Aluatul se împarte în 4 bucăți egale din care se coc patru foi pe dosul tăvii unse cu unt și presărate cu făină. Fiecare foaie se înțeapă din loc în loc cu furculița pentru a nu se umfla. Foile nu trebuie ținute în cuptor mai mult de 5-6 minute pentru că se ard foarte repede. Pentru a se desprinde mai ușor, se trece lama unui cuțit pe sub fiecare foaie. Atenție, foile coapte sunt destul de fragile.
Crema: Laptele se pune la fiert împreună cu zahărul, vanilia și coaja de lămâie. Se adaugă grisul în ploaie, amestecând în continuu. Se fierbe o cremă groasă care se lasă să se răcească. După se s-a răcit, se bate untul spumă cu mixerul și treptat se adaugă câte o lingură din crema de gris și în final zeama de lămâie.
Pe prima foaie se pune jumătate din cremă se acoperă cu a doua foaie, peste care se pune gem mai acrișor, se acoperă cu a treia foaie, peste care se pune cealaltă jumătate din cremă și în final se pune ultima foaie. Prăjitura se lasă la rece câteva ore (preferabil pana a doua zi) după care se pudrează cu zahăr și se porționează.
POFTĂ BUNĂ!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News