Lista completă a trofeelor atribuite în cadrul celor 23 de categorii de premii care au fost decernate duminică seară la gala Oscar 2022.
Cea de-a 94-a gală de decernare a premiilor Oscar a avut loc la Dolby Theatre din Los Angeles. Evenimentul a fost prezentat de actriţele Regina Hall, Amy Schumer şi Wanda Sykes.
Premiile Oscar sunt atribuite în fiecare an pe baza voturilor exprimate de cei aproximativ 9.000 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - AMPAS). Gala a fost transmisă în direct în Statele Unite de postul de televiziune ABC şi a fost difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii din întreaga lume.
La această categorie au fost nominalizate producţiile cinematografice "Belfast", "CODA", "Don't Look Up", "Drive My Car", "Dune", "King Richard", "Licorice Pizza", "Nightmare Alley", "The Power of the Dog", "West Side Story".
Lungmetrajul "CODA" s-a impus la toate cele trei categorii la care a fost nominalizat: "cel mai bun film", "cel mai bun actor în rol secundar" (Troy Kotsur) şi "cel mai bun scenariu adaptat" (Sian Heder, care este şi regizoarea filmului).
Filmul "CODA" spune povestea adolescentei Ruby, singurul membru fără deficienţe auditive dintr-o familie afectată de surditate. Atunci când compania de pescuit a familiei sale este ameninţată, Ruby se confruntă cu un puternic conflict interior, fiind prinsă între dorinţa ei de a-şi urma pasiunea pentru muzică la Berklee College of Music şi temerile legate de abandonarea părinţilor.
În 2021, premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj a fost câştigat de filmul "Nomadland", regizat de Chloe Zhao.
Datorită interpretării sale cameleonice din filmul "The Eyes of Tammy Faye", în care a jucat-o pe teleevanghelista americană Tammy Faye Bakker, Jessica Chastain a câștigat această categorie. În discursul ei de acceptare a premiului, Jessica Chastain a evocat sprijinul public oferit de Tammy Faye Bakker bărbaţilor gay şi pacienţilor cu HIV într-o perioadă în care mulţi membri ai comunităţii evanghelice nu îi împărtăşeau aceste opinii.
"Sinuciderea este una dintre cauzele principale de deces în Statele Unite. Afectează multe familii. A afectat-o şi pe familia mea. Şi îi afectează în special pe membrii comunităţii LGBTQ, care, adeseori, simt că nu îşi au locul în această lume. Ne confruntăm cu o legislaţie discriminatorie şi plină de bigotism în ţara noastră, al cărei unic scop este acela de a ne diviza şi mai mult. Sunt comise violenţe şi crime motivate de ură asupra unor civili nevinovaţi în lumea întreagă. Şi în vremuri precum acestea, mă gândesc la Tammy şi mă simt inspirată de ea", a declarat Jessica Chastain.
Will Smith, în vârstă de 53 de ani, îl interpretează în filmul "King Richard" pe Richard Williams, tatăl şi antrenorul celebrelor jucătoare de tenis Venus şi Serena Williams.
Filmul este regizat de Reinaldo Marcus Green şi are la bază un scenariu scris de Zach Baylin.
Will Smith are în palmares alte două nominalizări la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, pe care le-a primit în 2002 pentru filmul "Ali" şi în 2007 pentru filmul "The Pursuit of Happyness".
Cel mai bun film: "CODA"
Cea mai bună regie: Jane Campion ("The Power of the Dog")
Cel mai bun actor în rol principal: Will Smith ("King Richard")
Cea mai bună actriţă în rol principal: Jessica Chastain ("The Eyes of Tammy Faye")
Cel mai bun actor în rol secundar: Troy Kotsur ("CODA")
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ariana DeBose ("West Side Story")
Cel mai bun lungmetraj internaţional: "Drive My Car" (Japonia)
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: "Encanto"
Cea mai bună scenografie: "Dune"
Cel mai bun scenariu adaptat: "CODA"
Cel mai bun scenariu original: "Belfast"
Cea mai bună imagine: "Dune"
Cel mai bun montaj: "Dune"
Cea mai bună coloană sonoră: "Dune"
Cel mai bun cântec original: "No Time to Die" (interpretat de Billie Eilish pentru filmul "No Time to Die")
Cel mai bun sunet: "Dune"
Cele mai bune efecte vizuale: "Dune"
Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: "The Eyes of Tammy Faye"
Cele mai bune costume: "Cruella"
Cel mai bun scurtmetraj animat: "The Windshield Wiper"
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: "The Long Goodbye"
Cel mai bun lungmetraj documentar: "Summer of Soul (...or, when the revolution could not be televised)"
Cel mai bun scurtmetraj documentar: "The Queen of Basketball"
Premii onorifice: Samuel L. Jackson, Elain May, Liv Ullmann
Premiul umanitar Jean Hersholt: Danny Glover, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News