Pr. Viorel Ioan Vârlan - Preot paroh “Biserica Nașterea Maicii Domnului” Suceava a vorbit în Interviurile Spectacola despre tradițiile și obiceiurile de Paști, din zona Bucovinei.
Postul Sfintelor Paști este cunoscut si sub denumirea de Postul Mare sau Paresimile si precede sarbatoarea Invierii Domnului. Deoarece data Sfintelor Paști nu are o dată fixă, începutul Postului Mare diferă de la an la an. Anul acesta Postul Mare a început pe 14 martie, iar Învierea Domnului este prăznuită pe 2 mai.
Preotul Viorel Ioan Vârlan a vorbit în exclusivitate pentru Spectacola despre Postul Sfintelor Paști, dar și despre tradițiile și obiceiurile din zona Bucovinei.
„Postul este diferit și rugăciunea și trăirea este diferită de la om la om. Sfântul Vasile cel Mare spunea: măsura postului după măsura trupului. Unii pot să postească mai mult, alții mai puțin, copiii sunt excluși de la acest Post până la 7 ani, bătrâni, cei bolnavi și desigur cei care nu pot să postească foarte mult. Dar există întotdeauna, dacă ai voință perioade în care poți să te abții de la anumite mâncăruri, dacă vorbim despre acest post alimnetar.
Dar mai important este postul acesta al inimii, al ochiului, al limbii, care ne criticăm, care vorbim urât, al clevetirii care iarăși este un factor important în această abstinență legat de viața noastră lăuntrică. Și atunci desigur că acest post și această mărturisire prin viața ta pe care o petreci, acum vorbind de post, este diferită de la om la om. Dar este foarte importantă dacă ți-o corelezi cu cel căruia îi spui păsul tău, păcatele tale, adică duhovnicul tău, care cu el trebuie să conlucrezi și să fii întotdeauna spre un urcuș duhovnicesc, un urcuș care se apropie mai mult de Dumnezeu”, a explicat Pr. Viorel Ioan Vârlan pentru Spectacola.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News