Dr. Marius Sava a dezvăluit adevărul despre preparatele gătite pe grătar.
Extrem de multe păreri au pus preparatele gătite la grătar sub semnul întrebării de-a lungul timpului. Ba mai mult, ipotezele au mers mai departe de atât și s-a spus faptul că atât legumele, cât și carnea preparată astfel ar fi sursa directă către cancer. Chiar dacă majoritatea românilor adoră mâncarea făcută pe grătar, care este un real obicei la noi în țară, mai ales în zilele de vară, pare că aceasta este, într-adevăr, destul de dăunătoare. Dacă, totuși, vrei să te bucuri din când în când de o astfel de masă, există un truc pe care îl poți lua în calcul și care îți poate asigura niște preparate mai sănătoase.
Mit sau realitate: Preparatele la grătar pot conține substanțe cancerigene.
„Este adevărat. Preparatele care sunt făcute la grătar pot conține hidrocarburi aromatice și chiar gudron. Așa că este foarte bine ca grătarul să fie făcut cu lemne, nu cu cărbuni.”, a dezvăluit Dr. Sava pe rețelele de socializare.
@lamarutaprotv Micii sunt o sursa de proteine????????? #lamaruta #mitsaurealitate ♬ sunet original - LaMaruta
Și nutriționistul Cristian Mărgărit este de părere că legumele sau fripturile preparate astfel sunt extrem de toxice. Chiar dacă majoritatea oamenilor nu vor vedea efectele imediat, specialistul spune că aceste lucruri negative apar și se instalează în organismul nostru odată cu trecerea timpului.
„Mare atenție ca atunci când preparăm ceva, să nu ardem alimentele, când facem un ardei copt, o vânătă coaptă, trebuie să înlăturăm părțile arse, ele sunt toxice, cancerigene. Temperaturile acelea foarte mari generează substanțe greu de descompus în organism și care sunt cancerigene, neurotoxice, foarte periculoase. Efectul nu este imediat, nu vei păți nimic, dar, în timp, acest efect se acumulează, vin și alte efecte, iar viața se scurtează, bolile foarte grave apar mai devreme decât ar fi cauzate în mod normal de procesul de îmbătrânire.”, a declarat Cristian Mărgărit în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola.
Așadar, există o altă multitudine de modalități prin care poți găti, spre exemplu, legumele. Chiar dacă nu vei mai obține acea arsură specifică grătarului, gustul va fi relativ același, iar satisfacția la fel de mare, dacă adaugi ingredientele potrivite.
„Există o modă, mai ales în regimurile pentru slăbit, mâncatul de legume pe grătar. Ele nu au ce căuta pe grătar, se ard și nu mai sunt sănătoase. Le coacem, le facem la abur, le mâncăm crude, sunt extraordinare. Când le pun pe grătar, expunerea la fum, la temperatură mare, în loc să le facă bune, le face dăunătoare pentru sănătate. Dacă la carne, sunt obligat să o gătesc termic, în cazul legumelor, nu am de ce să le expun la aceste temperaturi, să am dungi negre și să le mănânc așa. Și dacă nu e fum, e valabil, adică dacă le gătim la tigaie sau gril. Știința arată clar că aceste substanțe nu sunt sănătoase.”, mai spune specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News