Psihiatru, reacție dură în cazul Ana Morodan. Diaconu: Sănătatea mintală nu e o bâză în curtea școlii. Oamenii suferă. Aprozarul public să-și vadă de banalul zarzavat

Data publicării:
Sursa foto> Ana Morodan, instagram
Descriere foto: Sursa foto> Ana Morodan, instagram

Psihiatrul Gabriel Diaconu a avut o reacție publică legată de cazul Ana Morodan. Acesta a explicat, pe larg, care sunt efectele benzodiazepinelor, substanța la care Ana Morodan a fost testată pozitiv.

Psihiatrul Gabriel Diaconu rupe tăcerea în ceea ce privește cazul Ana Morodan. Medicul psihiatru explică ce legătură există între benzodiazepine, substanța la care Ana Morodan a fost testată pozitiv și șofat. 

”De mai bine de 24 de ore țara-i în frenezie privind legătura dintre consumul de benzodiazepine (BZD) și șofat. Majoritatea oamenilor comentează situația unei persoane publice (de-o manieră dizgrațioasă aș putea să adaug) după ce femeia a fost oprită în trafic de poliție și testată pozitiv pentru alcool, dar și BZD.

Prilej pentru multe săgeți, ocazional otrăvite, dar și teribil de multă inepție. În cele din urmă s-ar putea că o populație importantă de pacienți care consumă anxiolitice, sau sedativ-hipnotice, din această clasă de medicamente să-și schimbe atitudinea față de prescripția lor medicală.

Mai ales când vine vorba de condus automobilul. Să începem cu legea. Potrivit noului Cod Rutier, este interzis șofatul sub influența mai multor substanțe. Pe această listă se regăsesc mai multe categorii de compuși. La loc de cinste este alcoolul, după care apar și – nediscriminat – benzodiazepinele.

Legiuitorul nu face o deosebire între consumul licit (cu prescripție medicală, la recomandarea medicului) și consumul ilicit, recreațional. Legiuitorul, însă comite o greșeală când pune un semn de egalitate între ”sub influența” unei benzodiazepine, respectiv detectarea acelui compus într-o concentrație oarecare prin teste calitative, sau probe biologice.

La fel cum legiuitorul comite o greșeală când trece o clasă de compuși chimici dintre care unii, mai mult decât alții, afectează vigilența, dar și funcțiile executive ale creierului, respectiv viteza de reacție. Asta e. Dura lex, sed lex.

Cât privește prevederile legii, dreptul la sănătate și recomandarea medicală, respectiv pretențiile Poliției de la medicul psihiatru să devină un ”braț armat” al combaterii infracționalității la volan, asta e o problemă pentru altă dată”, a explicat psihiatrul Gabriel Diaconu, pe pagina sa de Facebook.

Cite;te continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel