Depresia și anxietatea sunt două dintre cele mai frecvente tulburări psiho-emoționale ale vremurilor pe care le trăim.
Depresia și anxietatea sunt două dintre cele mai frecvente tulburări psiho-emoționale ale vremurilor noastre, iar cei care trec prin astfel de momente, mai mult, care apelează la ajutor de specialitate, fie că vorbim de cel din partea unui psiholog, fie de cel din partea unui psihiatru nu trebuie etichetați ca ”fiind nebuni”.
Marea majoritate a românilor sunt sceptici când vine vorba despre ajutorul primit de la un psiholog sau psihiatru, marea majoritate nu știu să facă diferența și spun direct că doar nebunii ajung la acești specialiști. Este o concluzie întâlnită în multe cazuri, atât în familie, cât și pe rețelele de socializare.
Ne-am decis să demontăm miturile și să clarificăm care este diferența dintre psiholog și psihiatru.
Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, faptul că ”avem de-a face cu o tulburare afectivă, nu cu o nebunie”, mai mult, că este nevoie de educație pentru a putea înțelege, dar mai ales accepta aceste lucruri.
”Avem de-a face cu un statut care este înțeles de foarte puțin oameni. Cu cât oamenii sunt mai slab educați, lucru care se întâmplă la nivelul României de peste 30 de ani, oamenii au eludat sistemul de învățământ, în special sistemul academic, sunt milioane de copii care nu se mai duc la liceu, care renunță la școala generală, care abandonează facultatea, care fac niște cursuri mediocre pentru a câștiga bani din cleaning și alte lucruri mizere, atât timp, cât din punct de vedere structural academic, subiectul nu este antrenat, educat, nu poți să îi ceri să înțeleagă ceva ce nu poate să înțeleagă în viața lui. Că nu are cum”, ne-a declarat psihologul Radu Leca.
Potrivit acestuia, acceptarea depresiei și anxietății în propria viață, dar și la cei de lângă noi, fie că aparține unui om drag sau unui membru de familie, unui apropiat sau iubitului/iubitei ori partenerului de viață, ține de educație.
”Noi nu vorbim aici de o acceptare tacită în care să spui că am acceptat și mă simt mohorât acum, gata, nu mai îmi trebuie nimic, sunt trist tot timpul, fiindcă am acceptat acest lucru.
Nu, ca să poți accepta anxietatea și depresia unui apropiat, să nu îl judeci și să nu îi spui că este un biet nebun ai nevoie să fii educat și să vezi acest lucru așa cum este”, a mai spus psihologul.
Citește continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News