Rețetă de vedetă: "Zamă de salate cu balmoș" by Chef Siserman

Data publicării:
EXCLUSIV

Chef Paul Sisserman vine cu o propunere delicioasă, special pentru cititorii Spectacola: "Zamă de salate cu balmoș”.

Astăzi vă prezentăm ciorba de salată verde cu balmoș, cunoscută și sub numele de  ''zama de salate cu balmoș''.

 

„Istoria supei a început probabil odată cu istoria gătitului. Combinarea diverselor ingrediente în oale mari, cu scopul de a crea mâncăruri ușor de gătit și servit, care să fie hrănitoare și ușor de digerat, era la urma urmelor de neevitat. 

Astfel a fost creată alegerea perfectă, atât pentru culturi sedentare cât și migratoare, bogați sau săraci, oameni sănătoși sau bolnavi (supa fiind văzută că un medicament și azi).

Totuși, tehnica de gătire prin fierbere a început să fie folosită în mod uzual acum cinci mii de ani, când au fost inventate recipientele impermeabile și rezistente la căldură.

Fierberea este o tehnică foarte convenabilă și ușor de folosit. Apa se transformă în abur la o temperatură constantă care nu trece de 100 grade Celsius la nivelul mării. În comparație cu încălzirea în aer fierbinte la foc, apa fiarta este mult mai densă și vine în contact cu întreaga suprafață a mâncărurilor din recipient, transferând energie ușor și repede.

 Cu toate acestea, nu se cunoaște momentul exact în care oamenii au consumat pentru prima oara lichidul din oala de fierbere. Cum strămoșii noștri nu iroseau nimic, este foarte probabil ca lichidul să fi fost consumat împreună cu conținutul fiert din momentul în care a fost posibil tehnologic să se scoață din oala. Supele și terciurile au fost preparate din cele mai vechi timpuri, supa fiind consumată în zona mediteraneană din neolitic.

Ciorba de salata verde sau .... Zamă de salate cu balmoș 

Ingrediente 

 

2 buc ceapă de mărime medie

4-5 caței de usturoi

3 căpățâni de salată verde

1500 ml jintuiala (Zer gras stors din caș)
sau 
1500 ml stock vegetal (supa de legume strecurată)

500 g smântână grasă
 
6 ouă

50g bacon/costiță-afumată/slănină afumată/pancetta afumată (opțional)

ulei de floarea soarelui 

sare după gust 

zeama de la o lămâie

piper negru

 

 Mod de preparare

 

 Se călește în ulei bacon-ul, cățeii de usturoi și ceapa.

Se adaugă jintuiala sau stok-ul de legume și se aduce la fierbere.

Salata se spală foarte bine cu apa rece apoi se rupe mărunt, se adaugă în oala și se fierbe circa 10 min.

Se sparg ouăle (spălate) și se separa gălbenușurile.

Gălbenușurile, puse într-un castron încăpător, se băt cu smântana.

Se diluează amestecul de smântână și gălbenușuri cu câte un polonic de zeamă fierbinte, adăugată pe rând, amestecând bine de fiecare dată. Continuăm să adăugăm zeama din ciorba fierbinte până simțim că amestecul din castron s-a înfierbântat.


Servire

Ciorba de salata  se servește atât calda cât și rece, oferind alături putina zeama de lămâie  și în cazul nostru, în loc de pâine, balmoș. Suplimentar,  se poate da la masă smântână, pentru cei care doresc o ciorbă încă și mai consistentă. Deasemenea, nu uităm nici de ardeiul iute, pentru că ciorbele, în general,  se potrivesc de minune cu acesta.


Balmoș 

Balmoşul este o mâncare tradiţională românească. Are la bază jintuiala, un produs ce rămâne în urma fabricării artizanale a untului sau cașului  în gospodărie. Este o combinaţie de zer mai gros, bogat în proteine, cu lapte prins şi bucăţi de căş de oaie.

Ingrediente :

2 litri jintuială de oaie
 200 g unt
 200 g smântână cu min. 25 % grăsime
 500 g mălai 
 sare

Mod de preparare :
Într-o oală , se pune la foc mic jintuiala. Când observați  că începe să fiarbă, se adaugă tot mălaiul. Se lasă preparatul la fiert pentru încă 10 minute.

Amestecați cu o lingură de lemn, pentru a evita formarea cocoloaşelor. Apoi, adaugați untul tăiat bucăţi, smântână şi sărati  balmoşul după gust.

Continuați să amestecați bine, la foc mic, timp de 20 de minute, până ce toată compoziţia acoperită cu un strat de grăsime se desprinde cu uşurinţă de pereţii oalei. Răsturnati balmoşul pe o farfurie întinsă şi lașați-l să se răcorească pentru câteva minute.

Poftă bună!

Până data viitore ....
Rămâneți inspirați în bucătărie și în viață!”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel