Rețetă: Budincă de orez cu mere, dulceață și migdale

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Rasmus Gundorff Sæderup
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Rasmus Gundorff Sæderup

Budincă de orez cu mere, dulceață și migdale este un desert care se prepară ușor și este foarte gustos.

Ingrediente (6 porții)

2 ceșt iorez

7 cești lapte

4 linguri miere

1 baton de vanilie

4 gălbenușuri

1 vârf de cuțit sare

2 mere mari

4 linguri unt sau margarină

4 linguri dulceață sau marmeladă de afine

50 g migdale măcinate

câteva bucățele de unt

MOD DE PREPARARE:

Pentru a doza ingredientele, folosești o cană cu volumul de 150 ml. Fierbi laptele împreună cu batonul de vanilie crestat pe lungime. După 10 minute, scoți batonul și adaugi orezul, în prealabil spălat și scurs. Amesteci mereu, ca să nu se prindă de baza vasului.Iei de pe foc vasul cu orezul fiert. După ce s-a răcit, încorporezi mierea și gălbenușurile.

Cureți merele, le tai în jumătate și le așezi într-o formă de budincă, unsă cu 1 lingură unt sau margarină. Peste fiecare jumătate pui câte o linguriță de dulceață de afine și presari migdale măcinate sau fulgi de migdale.

De jur-împrejurul merelor, torni orezul și pui din loc în loc bucățele de unt. Introduci forma în cuptorul încins, la foc mediu spre iute (180 – 200 °C). Coci budinca pentru 15-20 de minute.

 

Prăjitura „VIS DE COCOS”

INGREDIENTE

Pentru blat 

7 albușuri 

300 grame zahăr

 3 linguri de apă clocotită 

2 linguri de zeamă de lămâie

 200 grame nucă de cocos (se păstreaza de aici 2-3 linguri pentru ornat)

 3 linguri de făină 

1 plic zahăr vanilat

Pentru crema de cocos

 200 grame unt

 7 gălbenușuri 

1 plic zahăr vanilat 

150 de grame de zahăr pudră 

50 de grame de nucă de cocos

 1 lingură de lapte + Glazură de ciocolată

MOD DE PREPARARE: Blatul

Bate albușurile cu zahărul  spumă tare, adăugând pe rând câte o lingură de apă clocotită și cele două linguri de zeamă de lămâie. Bate încontinuu 2-3 minute. Apoi încorporează, încet și cu mișcări largi, nuca de cocos, făina și zahărul vanilat. Întinde aluatul rezultat uniform în tavă. Dă-l la copt la foc potrivit  cam 20-25 de minute. Dacă ai cuptor electric bagă-l la 180 de grade, în jur de 45 de minute.

Crema

Freacă gălbenușurile cu zahărul pudră și cu o lingură de lapte la bain-marie (pînă capătă consistența unei ciulamale). Lasă la răcit. Într-un castron separat freacă untul cu zahărul vanilat cu un mixer, până se omogenizează. Adaugă, amestecând continuu, câte o lingură din crema făcută la bain-marie. La final încorporează și cocosul.

După ce s-a răcit blatul, pune crema peste blat. Glazura de ciocolată o faci exact cum scrie aici și o întinzi uniform peste prăjitură cât încă este caldă. La final, presară și nuca cocos păstrată pentru ornat.

POFTĂ BUNĂ!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel