Budincă de orez cu mere, dulceață și migdale este un desert care se prepară ușor și este foarte gustos.
2 ceșt iorez
7 cești lapte
4 linguri miere
1 baton de vanilie
4 gălbenușuri
1 vârf de cuțit sare
2 mere mari
4 linguri unt sau margarină
4 linguri dulceață sau marmeladă de afine
50 g migdale măcinate
câteva bucățele de unt
Pentru a doza ingredientele, folosești o cană cu volumul de 150 ml. Fierbi laptele împreună cu batonul de vanilie crestat pe lungime. După 10 minute, scoți batonul și adaugi orezul, în prealabil spălat și scurs. Amesteci mereu, ca să nu se prindă de baza vasului.Iei de pe foc vasul cu orezul fiert. După ce s-a răcit, încorporezi mierea și gălbenușurile.
Cureți merele, le tai în jumătate și le așezi într-o formă de budincă, unsă cu 1 lingură unt sau margarină. Peste fiecare jumătate pui câte o linguriță de dulceață de afine și presari migdale măcinate sau fulgi de migdale.
De jur-împrejurul merelor, torni orezul și pui din loc în loc bucățele de unt. Introduci forma în cuptorul încins, la foc mediu spre iute (180 – 200 °C). Coci budinca pentru 15-20 de minute.
INGREDIENTE
Pentru blat
7 albușuri
300 grame zahăr
3 linguri de apă clocotită
2 linguri de zeamă de lămâie
200 grame nucă de cocos (se păstreaza de aici 2-3 linguri pentru ornat)
3 linguri de făină
1 plic zahăr vanilat
Pentru crema de cocos
200 grame unt
7 gălbenușuri
1 plic zahăr vanilat
150 de grame de zahăr pudră
50 de grame de nucă de cocos
1 lingură de lapte + Glazură de ciocolată
MOD DE PREPARARE: Blatul
Bate albușurile cu zahărul spumă tare, adăugând pe rând câte o lingură de apă clocotită și cele două linguri de zeamă de lămâie. Bate încontinuu 2-3 minute. Apoi încorporează, încet și cu mișcări largi, nuca de cocos, făina și zahărul vanilat. Întinde aluatul rezultat uniform în tavă. Dă-l la copt la foc potrivit cam 20-25 de minute. Dacă ai cuptor electric bagă-l la 180 de grade, în jur de 45 de minute.
Crema
Freacă gălbenușurile cu zahărul pudră și cu o lingură de lapte la bain-marie (pînă capătă consistența unei ciulamale). Lasă la răcit. Într-un castron separat freacă untul cu zahărul vanilat cu un mixer, până se omogenizează. Adaugă, amestecând continuu, câte o lingură din crema făcută la bain-marie. La final încorporează și cocosul.
După ce s-a răcit blatul, pune crema peste blat. Glazura de ciocolată o faci exact cum scrie aici și o întinzi uniform peste prăjitură cât încă este caldă. La final, presară și nuca cocos păstrată pentru ornat.
POFTĂ BUNĂ!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News