Cozonacul este nelipsit de pe masa de Crăciun. Iată cum faci cel mai bun cozonac, fără frământare.
INGREDIENTE:
1 kg făină
40 g drojdie
400 ml lapte cald
400 g zahăr
400 g nucă măcinată
6 ouă
100 g unt gras
4 linguri cacao
5 linguri ulei
2 linguri stafide
coaja rasă de la o lămâie
o fiolă esență de rom
un vârf de sare
MOD DE PREPARARE:
În primul rând, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Albușurile și gălbenușurile trebuie separate (5 ouă). Albușurile se bat până devin spumă cu 1/2 din cantitatea de zahăr, nucă, praf de cacao. Făina trebuie cernută, în mijloc făcând o gropiță. Se adaugă drojdia, laptele cald și 2 linguri de zahăr. Cât drojdia se activează, vreme de aproximativ 10 minute, untul trebuie topic. Apoi se adaugă gălbenușurile separate, zahărul rămas, esența de rom, coaja rasă, uleiul, praful de sare, untul topic. Totul trebuie amestecat bine. Aluatul nu se frământă, ci se acoperă cu un prosop și se lasă la căldură o oră. Apoi, după ce crește aluatul, trebuie împărțit în patru foi, întinse, unse cu umplutura de nucă și cacao și stafide, apoi rulate. După ce le împletiți, le puneți în tavă tapetată cu hârtie de copt. Se mai lasă o oră ambii cozonaci, pentru a mai crește la temperatura camerei. Apoi, trebuie unși cu ou bătut și puși la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cozonacii sunt gata după aproximativ 40-50 de minute.
POFTĂ BUNĂ!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News