Rețetă de Crăciun. Cel mai bun cozonac fără frământare

Data publicării:
Cozonac, foto Unsplash/ autor: cvdesign
Descriere foto: Cozonac, foto Unsplash/ autor: cvdesign

Cozonacul este nelipsit de pe masa de Crăciun. Iată cum faci cel mai bun cozonac, fără frământare.

INGREDIENTE: 

 1 kg făină
 40 g drojdie
 400 ml lapte cald
 400 g zahăr
400 g nucă măcinată
 6 ouă
 100 g unt gras
 4 linguri cacao
 5 linguri ulei
 2 linguri stafide
 coaja rasă de la o lămâie
 o fiolă esență de rom
 un vârf de sare

 

MOD DE PREPARARE:  

În primul rând, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Albușurile și gălbenușurile trebuie separate (5 ouă). Albușurile se bat până devin spumă cu 1/2 din cantitatea de zahăr, nucă, praf de cacao. Făina trebuie cernută, în mijloc făcând o gropiță. Se adaugă drojdia, laptele cald și 2 linguri de zahăr. Cât drojdia se activează, vreme de aproximativ 10 minute, untul trebuie topic. Apoi se adaugă gălbenușurile separate, zahărul rămas, esența de rom, coaja rasă, uleiul, praful de sare, untul topic. Totul trebuie amestecat bine. Aluatul nu se frământă, ci se acoperă cu un prosop și se lasă la căldură o oră. Apoi, după ce crește aluatul, trebuie împărțit în patru foi, întinse, unse cu umplutura de nucă și cacao și stafide, apoi rulate. După ce le împletiți, le puneți în tavă tapetată cu hârtie de copt. Se mai lasă o oră ambii cozonaci, pentru a mai crește la temperatura camerei. Apoi, trebuie unși cu ou bătut și puși la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cozonacii sunt gata după aproximativ 40-50 de minute.

 

POFTĂ BUNĂ!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel