Rețetă de Crăciun. Sarmale tradiționale românești în foi de varză

Data publicării:
Sarmale. Foto Instagram/doctorbilic
Descriere foto: Sarmale. Foto Instagram/doctorbilic

Această rețetă tradițională de Crăciun este delicioasă și nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători. 

Ingrediente:


500 g carne tocată de porc 

1 ceapă medie tocată

50 g orez

1 lingură de ulei

sare, piper

cimbru uscat, puțină boia dulce

2 verze murate medii 


În plus:


2 linguri de ulei

1 ceapă tocată

crenguțe de cimbru uscat

1 foaie de dafin (opțional)

250 g piept crud de porc (cu șoric)

250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau chiar cârnați proaspeți afumați)

500 ml suc gros de roșii 

500 ml moare de varză

 

Mod de preparare:


Ceapa o vom toca mărunt și o vom pune la călit într-o lingură de ulei și puțină sare. O lăsăm până devine sticloasă. Punem și orezul crud și mai lăsăm 2 minute. 

Carnea tocată o vom pune într-un castron, peste care adăugăm ceapa și orezul. Condimentăm cu sare, piper și cimbru, chiar și 2 lingurițe de boia dulce. 

Amestecăm totul bine până avem o compoziție omogenă. Nu trebuie să adăugăm ou, iar pentru cine dorește poate pune și puțin bulion sau suc de roșii. 

Foile de varză le vom tăia părțile mai tari, și vom pune câte o lingură de umplutură. 

Pregătim sucul gros de roșii, varza tocată și cărnurile (pieptul crud de porc și afumătura).

Sarmalele pot fi fierte atât pe aragaz, cât și în cuptor, într-o formă ceramică cu capac. La fundul acestei forme vom pune o ceapă tocată, 2 linguri de ulei, 2 crenguțe de cimbur și un strat de varză murată. A urmat un strat de afumătură și piept crud de porc și unul de sarmale. 

Așezăm sarmalele, iar deasupra punem varză tocată și cimbru. Turnăm sucul gros de roșii și  moarea de varză diluată cu puțină apă până ce sunt acoperite sarmalele. 

Punem capacul peste vas și îl dăm la cuptor la 180 C pentru 30 de minute apoi la 150 C pentru urmatoarele 2,5 ore. 

Stingem focul și lăsăm sarmalele la odihnit 1 oră în cuptor.

Dacă alegeți să fierbeți sarmalele pe aragaz atunci le așezați la fel într-o oala normală (metalică), le puneți lichid (suc de roșii, moare, apă) și le fierbeți la foc mediu-mic 2 ore, cu completarea lichidului la nevoie.

Merg de minune cu ardei iuți, smântână și mămăliguță. 


Poftă bună!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel