Mucenicii sau sfințișorii, cum sunt cunoscuți în anumite zone ale țării, au devenit desertul-vedetă al lunii martie.
Se apropie postul iar, în fiecare an, pe data de 9 martie, mucenicii sunt nelipsiți de pe mesele românilor. Mai jos aveți o rețetă delicioasă de mucenici moldovenești, unși cu miere și tăvăliți prin nucă.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Punem făina într-un vas, iar în centrul ei adăugam drojdia dizolvată în laptele sau apa calduță, uleiul, zahărul și coaja rasă de portocală. Frământăm până când aluatul prinde consistență, apoi adăugăm un vârf de cuțit de sare și frământăm până obținem un aluat elastic. Acoperim aluatul și îl lăsăm la dospit, într-un loc cald, până își dublează volumul.
Formăm șnururi lungi și nu foarte subțiri de aluat, din care formăm ulterior mucenici în forma de 8. Punem mucenicii de post în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm o distanță de câțiva cm între ei.
Lăsăm mucenicii moldovenești de post la crescut o oră, acoperiți cu un șervet, într-un loc călduț, apoi îi ungem cu puțin lapte de soia sau apă calduță.
Coacem mucenicii în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 15-20 minute.
"Urmează siropul și siropul trebuie să fie foarte, foarte aromat. Pentru sirop aveți nevoie de un kg de zahăr, circa 600-700 de grame de apă. Lăsați-l să fiarbă aproximativ 15 minute, dați-l jos de pe foc, iar apoi adăugați coajă de portocală, coajă de lămâie și un pic de aromă de vanilie. Astfel, în momentul când veți trece sfințișorii prin acest sirop se vor aromatiza foarte, foarte bine. În plus, mai aveți nevoie de miere, asta pe final, pentru că aceștia trebuie glazurați cu miere. Este foarte important să aveți o miere parfumată. V-aș recomanda o miere de tei." a spus Vlăduț în cadrul emisiunii "Neatza cu Răzvan și Dani", difuzată pe Antena 1.
Alte rețete: Rețetă tradițională: Tocaniță din piept de pui cu legume
Clătite fără zahăr, cu miere, avocado și banană. Rețeta Adelinei Pestrițu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News