Chiftelele de năut sunt un adevărat deliciu, perfecte pentru zilele de post.
300 g năut
1 căţel de usturoi
câteva fire de coriandru proaspăt
câteva fire de pătrunjel
2 lingurite chimen măcinat
1 lingurita boia dulce
ulei pentru prăjit
sare şi piper
1 ceapă
MOD DE PREPARARE:
Cu o seară înainte se pune năutul la înmuiat în apă rece. A doua zi se scurge şi se mixează cu ceapa tăiată, pătrunjelul, coriandrul şi usturoiul pisat.Trebuie să se obţină o pastă consistentă în care se adaugă chimenul şi boiaua, sarea şi piperul.În timp ce se încinge uleiul, cu mâna umedă se formează chiftelele care se prăjesc în uleiul încins.Se pot consuma atât reci, cât şi încălzite.
POFTĂ BUNĂ!
Ingrediente:
500 g fasole boabe uscată (albă, pestriță etc)2-3 cepe medii3 morcovi2 ardei grași (roșii, galbeni)1 păstârnac1-2 rădăcini de pătrunjel1 felie rădăcină de țelină4-5 căței de usturoi50 ml ulei300 ml pastă de roșii (suc gros) sau roșii cuburi din conservă2 lingurițe cu vârf chimen semințe2 linguri bune de boia dulce (paprika) sau combinată cu boia iute3 lingurițe rase de sare2 foi de dafinopțional: 2 linguri bune de pastă gulaș (gulyas krem) sau 1 lingură de boia afumată (smoked paprika)opțional: 1 ardei iute mic sau fulgi uscați de chili sau pastă picantă de ardei (Erős Pista)pătrunjel verde
Mod de preparare:
Fasolea uscată are nevoie de minimum 8-10 ore de hidratare, așa că se pune de seara într-un castron și se acoperă bine cu apă. Boabele de fasole aproape își triplează volumul, așa că e bine să fie un vas încăpător.
A doua zi se aruncă apa și se strecoară boabele de fasole bine umflate. Apoi se acoperă, din nou, cu apă.
E bine să dai fasolea într-un clocot, să arunci apa și apoi să continui gătirea ei.
Se pune oala cu fasole pe foc și se așteaptă ca totul să ajungă la fierbere. După 5 minute din momentul în care fasolea a început să fiarbă, se stinge focul și se aruncă această apă. Apoi se pune la scurs într-o strecurătoare.
Se toacă în cubulețe cepele și albitura (pătrunjelul, păstârnacul, țelina). Usturoiul se dă prin presă și se pune peste ceapa tocată. Morcovul se taie în semi rondele, iar ardeii în cubulețe mai mari.
Se alege o oală, în care se pune ceapa și usturoiul la călit în ulei. Tot acum se pune chimenul și un praf bun de sare. Se călește ceapa cam 5 minute la foc mic, cu capac. Apoi se adăugă zarzavaturile albe și morcovii, acre mai stau 5 minute.
După acest timp, se răstoarnă în oală fasolea opărită și scursă și se adăugă condimentele: boiaua dulce și iute, dafinul și vreo 2 lingurițe rase de sare.
Se amestecă totul bine și se adăugă 2 linguri de pastă gulaș. Poți pune, de asemenea, și niște boia afumată (cam 1 lingură rasă) precum și un ardei iute întreg sau fulgi uscați de chili.
Se toarnă câtă apă este nevoie în oală și se lasă să fiarbă.
La final se pune pasta de roșii sau sucul. Când este gata, se oprește focul și se adaugă verdeața.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News