Rețetă de post: Cozonac aromat și pufos

Data publicării:
Cozonac, foto Unsplash/ autor: cvdesign
Descriere foto: Cozonac, foto Unsplash/ autor: cvdesign

Această rețetă de cozonac de post este una simplă, care te va ajuta să te bucuri de gustul cozonacului tradițional chiar și în perioadele de post.

INGREDIENTE PENTRU ALUAT :

450-500g făină

un pliculeț drojdie uscată

300ml apă minerală

80ml ulei

o esență lămâie sau portocală

coaja de la o lămâie sau portocală

6 linguri de zahăr

un vârf de linguriță pudră turmeric

2 plicuri zahăr vanilat

un praf de sare

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA:

100g nucă măcinată

3 linguri de zahăr

2 linguri de cacao

50g stafide

esență de rom

2-3 linguri de apă

 

MOD DE PREPARARE:  Cerne făina într-un bol mai larg, adaugă drojdia, zahărul vanilat și un strop de sare, apoi omogenizează bine totul;Amestecă apa minerală cu esența de lămâie, zahărul, coaja de lămâie sau portocală și praful de turmeric. Turmericul va ajuta acest cozonac de post să aibă o frumoasă culoare galben-portocalie.Încălzește ușor apa cu mirodenii, iar când zahărul este complet dizolvat, răstoarnă amestecul peste făină și încorporează ușor;Adaugă uleiul și omogenizează bine totul, apoi frământă câteva minute pentru a încorpora ingredientele cât mai bine și pentru a ajuta cozonacul să crească;Acoperă bolul cu un prosop și pune aluatul la loc cald până când își va dubla volumul;Între timp pregătește umplutura pentru cozonac. Macină 100g nucă și amestec-o cu zahăr, cacao, stafide, esență de rom și apă atât cât să îi dea o consistență cremoasă, de pastă.După ce aluatul pentru cozonac a crescut, împarte-l în două, pentru a putea forma un cozonac împletit.Pe blatul uns cu puțin ulei întinde foaia de aluat în dreptunghi, apoi adaugă jumătate din umplutura cu nucă, rulează și procedează la fel și cu a doua foaie de aluat;Împletește cele două foi de aluat și pune cozonacul astfel format într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;Lasă cozonacul în tavă 10-15 minute să se odihnească, apoi unge-l cu puțin ulei și presară puțin zahăr deasupra;Dă cozonacul la cuptor, la 200 de grade, pentru 30-35 de minute, până când se va rumeni frumos deasupra;După ce scoți cozonacul din cuptor, lasă-l să se răcească bine pentru a-l putea tăia în felii frumoase.

 

POFTĂ BUNĂ!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel