Hamburgerul de dovleac și este alegerea potrivită pentru cei care țin post.
INGREDIENTE:
150 g dovleac
40 g orez
umătate de linguriță de turmeric
jumătate de cățel de usturoi
jumătate de linguriță de boia afumată
1 lingură de făină chili (după gust)
MOD DE PREPARARE: Se fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe pachet. Orezul alb fierbe în cam 7 – 10 minute, pe când cel integral poate fierbe în circa 10-20 minute. După fierbere se condimentează cu turmeric, boia, chili și usturoi.În timp ce orezul se gătesște, pregătim dovleacul. Se curăță și se taie în cuburi. Acesta se poate găti la microunde (6 minute), la cuptor (30 minute) sau la aburi (20 minute).Orezul și dovleacul se pasează cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie. Se gustă și se mai adaugă condimente, în funcție de gustul fiecăruia. Se dă la rece timp de 10 minute. După ce se scoate de la frigider se adaugă lingura de făină și se amestecă bine. Cine are boala celiacă poate înlocui făina cu mălai fin.Cu ajutorul unei linguri și a mâinilor umezite cu apă, se formează hamburgeri de dovleac cam de aceeași mărime.Într-o tigaie în care am încins 1 lingură de ulei gătim hamburgerii la foc mediu, timp de 5 minute pe fiecare parte.Hamburgerii de dovelac cu orez se servesc în chifle cu salată sau ca atare lângă o garnitură de cartofi sau legume. ( Sursa: retete-unica.ro)
1 varză murată
250 g orez cu bob rotund
250 g ciuperci din conservă
250 g ceapă tocată fin
100 g morcov
50 ml ulei
sare, piper
mărar verde tocat
pătrunjel verde tocat
cimbru uscat
250 ml suc de roșii
Ceapa și morcovul vor fi curățate și vor fi date prin mașina de tocat. La fel și ciupercile, dar nu trebuie amestecate. Punem ceapa la călit în puțin ulei și puțină sare. O lăsăm până devine sticloasă. Adăugăm și morcovul și îl lăsăm 3-4 minute. La final adăugăm și ciupercile. După ce s-au călit, punem și orezul și amestecăm bine. Lăsăm doar 1-2 minute. Asezonăm cu sare și piper. Tocăm mărarul și punem peste umplutură după ce am stins focul. Lăsăm la răcit. Tăiem foile de varză în 3 sau 4 părți, depinde de dimensiunea lor. Cotoarele le vom păstra. Punem câte o lingură de umplutură și rulăm sarmalele. Sarmalele le vom clocoti într-un castron. Tocăm cotoarele și ce a mai rămas de la frunzele de varză. Într-o oală de metal, ceramica sau de Jena vom pune cotoarele și vom așeza sarmalele. Mai tocăm niste mărar și pătrunjel pe care îl vom pune deasupra. La final mai punem niște cotoare de varză și sucul de roșii. Punem apă cât să acopere sarmalele. Acoperim vasul cu un capac și băgăm la cuptor la 170C pentru circa 3 ore. După prima oră reducem temperatura la 160C.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News