Hamburgerii cu dovleac și orez sunt o gustare perfectă pentru cei ce țin post în această perioadă.
INGREDIENTE
Pentru o porție:
150 g dovleac
40 g orez
jumătate de linguriță de turmeric
jumătate de cățel de usturoi
jumătate de linguriță de boia afumată
1 lingură de făină chili (după gust)
Mod de preparare:
Se fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe pachet. Orezul alb fierbe în cam 7 – 10 minute, pe când cel integral poate fierbe în circa 10-20 minute. După fierbere se condimentează cu turmeric, boia, chili și usturoi.În timp ce orezul se gătesște, pregătim dovleacul. Se curăță și se taie în cuburi. Acesta se poate găti la microunde (6 minute), la cuptor (30 minute) sau la aburi (20 minute).Orezul și dovleacul se pasează cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie. Se gustă și se mai adaugă condimente, în funcție de gustul fiecăruia. Se dă la rece timp de 10 minute. După ce se scoate de la frigider se adaugă lingura de făină și se amestecă bine. Cine are boala celiacă poate înlocui făina cu mălai fin.Cu ajutorul unei linguri și a mâinilor umezite cu apă, se formează hamburgeri de dovleac cam de aceeași mărime.Într-o tigaie în care am încins 1 lingură de ulei gătim hamburgerii la foc mediu, timp de 5 minute pe fiecare parte.Hamburgerii de dovelac cu orez se servesc în chifle cu salată sau ca atare lângă o garnitură de cartofi sau legume.
Ingrediente:5-6 ardei grași medii Ingrediente umplutură:150 g orez cu bob rotund1 ceapă veche mică + 1 ceapă verde (sau încă o ceapă veche)2 linguri de uleisare, piper, cimbru uscat1 morcov½ dovlecel mic⅓ vânătă150 g ciuperci proaspete½ ardei kapiao mâna bună de verdeață (pătrunjel, mărar)
Ingrediente sos de roșii:500 ml suc de roșii la sticlă sau cutiesare
Mod de preparare:
Se toacă cepele, se curăță și se toacă morcovul. Dovlecelul și vânăta se taie în cubulețe, iar ciupercile în felii sau sferturi (depinde de mărimea lor). Dacă nu vreți să puneți vânătă, puteți să o înlocuiți cu dovlecel.
Între timp se pregătesc și ardeii grași: se spală, după care se curăță de cotoare și de semințe.
Începem prepararea umpluturii. Alegem o tigaie mai adâncă în care punem ceapa la călit în ulei, cu puțină sare. Se sotează la foc mic, sub capac, 2-3 minute, fără să o ardem. Se adaugă morcovul ras și se continuă călirea alte 2 minute, fără capac. Se adaugă ciupercile și se așteptă ca acestea să-și lase apa. Se dă focul mai mare, astfel încât să se evapore lichidul din tigaie.
După alte 5 minute, se adaugă în amestec bucățelele de dovlecel și de vânătă. Se amestecă bine și se mai așteaptă 5 minute. Urmează ardeiul kapia, care poate rămâne ușor crocant. El va fierbe oricum și împreună cu ardeii umpluți.
Se asezonează totul cu sare, piper și cimbru uscat și se adaugă și orezul (crud, uscat). După aproximativ 5 minute se ia tigaie de pe foc.
Când totul este gata, cu lingura se umple fiecare ardei gras.
În continuare se diluează 500 ml de suc de roșii cu 500 ml de apă caldă. Se pune și un praf de sare și se pune totul peste ardeii umpluți. Ei trebuie să fie aproape acoperiți de lichid.
Se pune cratița la foc mediu și se acoperă parțial cu un capac. Când ardeii încep să clocotească se reduce focul la minimum și se lasă să fiarbă 40-45 de minute. Acestea sunt suficiente ca orezul să fiarbă (el fiind și călit în prealabil). Sosul de roșii va scădea și se va îngroșa. Puteți găti acești ardei umpluți de post și la cuptor. Coacerea va dura o oră la 200 C. Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News