Iahnia de dovlecei este un preparat perfect pentru zilele de post.
3 dovlecei – mărime potrivită
2 ceape
4 bucăți roșii
100 ml ulei
piper și sare, după gust
2 fire cimbru proaspăt
1/2 legatură pătrunjel
200 ml apă
Spălăm bine legumele. Dovleceii se curată de coajă și îi tăiem cubulețe. Ceapă se curăță de foi și se taie mărunt. Roșiile se curată de pieliță și le tăiem felii. Într-o tigaie punem 1/2 din cantitatea de ulei la încins. Adăugăm dovleceii și amestecăm periodic, îi ținem pe foc maxim 5-8 minute. Într -o cratiță punem restul de ulei la încins , adăugăm ceapă și amestecăm. O lăsăm să se calească până devine sticloasă , apoi adăugăm roșiile și apă . Lăsăm să fiarbă la foc mic , cca 5 minute , apoi adăugăm dovleceii. Adăugăm sare , piper după gust și se continuă fierberea până dovleceii sunt bine fierți, iar sosul a scăzut , cca 20 minute (foc mic). Se adaugă verdeață (cimbru, pătrunjel) toacata și se închide focul.
INGREDIENTE
6 grămezi urzici
1 lingură făină
3 căței usturoi
1 ceapă mare
MOD DE PREPARARE:
Spală bine urzicile, folosind niște mănuși, pentru a evita înțepăturile lor. După ce le-ai curățat de orice urme de impurități, opărește-le într-un vas cu apă care a dat în clocot cu sare.Lasă urzicile la fiert pentru cinci minute.Toacă bine ceapa și cățeii de usturoi.Când au fiert urzicile, scurge-le de apă și toacă-le mărunt – fie cu ajutorul unui cuțit, fie cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie. Păstrează o cană din apa în care au fiert.Într-o tigaie, călește ceapa în ulei până devine translucidă.Adaugă urzicile tocate, lingura de făină și usturoiul tocat.Adaugă sare după gust și cana de apă în care au fiert urzicile.Amestecă în continuu, pentru a nu se prinde mâncarea de fund.Este gata când compoziția se îngroașă. Servește mâncarea de urzici caldă, alături de orez, mămăligă.
INGREDIENTE:
cartofi roşii
o ţelină
o rădăcină pătrunjel
o ceapă roşie
1-2 linguriţe ulei de floarea soarelui
sare
piper boabe şi măcinat
chimen
3-4 fire pătrunjel
50g margarină
MOD DE PREPARARE: Se curăţă cartofii şi se spală bine, apoi se taie cubuleţe şi se pun într-o oală pentru ciorbă.Ţelina se spală în câteva ape, se curăţă de coajă şi se taie în funcţie de preferinţe. Ceapa şi pătrunjelul se spală şi ele cu jet puternic de apă rece, apoi se toacă mărunt. Toate legumele se pun să fiarbă în apă cu sare şi 1-2 linguriţe de ulei de floarea soarelui.Se fierb acoperite cu un capac, la foc mic ca să nu scadă apa foarte mult. Se verifică dacă au fiert şi apoi se scot în sită să se răcească.Ceapa se aruncă, iar cartofii împreună cu rădăcinoasele se pasează cu blenderul. Piureul de legume se amestecă cu zeama în care au fiert şi se omogenizează până se obţine o cremă fină.Crema de cartofi se mai lasă să dea în câteva clocote împreună cu margarina şi cu seminţele de chimen. Supa cremă de cartofi se serveşte ornată cu verdeaţă, în funcţie de preferinţe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News