Rețetă de sărățele de casă cu cașcaval, chimen și telemea

Data actualizării: | Data publicării:
Captură vidoe Youtube/ Bucatareste cu Rodica
Descriere foto: Captură vidoe Youtube/ Bucatareste cu Rodica

O rețetă delicioasă, perfectă de savurat în weekend cu toată familia.

Ingrediente sărățele:

  • 400 de grame de făină 
  • 250 de grame de unt sau 180 de grame de untură
  • 150-200 de grame de iaurt (în funcție de calitățile făinii, poate să fie necesar mai mult sau mai puțin)
  • 25 de grame de drojdie
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 ou pentru uns sărățelele pe deasupra
  • făină pentru presărat planul de lucru
  • cașcaval ras, telemea mai uscată rasă sau chimen pentru presarat pe deasupra

Salata SPECTACOLA. L-am inspirat pe Chef Salvo Lo Castro să creeze o rețetă specială de vară / EXCLUSIV

Mod de preparare:

Pentru aluatul de sărățele se pune făina într-un castron încăpător și se adaugă grăsimea (sau untul) rece, tăiată în bucăți.

Drojdia se freacă într-un castronel cu zahărul până se lichefiază.

Grăsimea se încorporează rapid, cu vârful degetelor, în faină, fără a insista prea mult. Doar până la obținerea unei texturi nisipoase. Se adaugă sarea și chimenul măcinat.

Se adaugă drojdia lichefiată și iaurtul. La început, punem 150 de grame de iaurt. Dacă va mai fi nevoie, se va mai adăuga în timpul frământării.

Aluatul de sărățele se frământă foarte rapid, doar 3-4 minute, cât să se omogenizeze totul. Textura aluatului trebuie să fie mai degrabă tare. În orice caz, mai densă decât a unui aluat de pâine. Acesta e și motivul pentru care nu se pune tot iaurtul de la început. Dacă mai e nevoie, se mai adaugă câte ½ de lingură.

Aluatul de sărățele se modelează într-o bilă, care se acoperă cu un șervet și se lasă la temperatura bucătăriei timp de 20 de minute.

După trecerea timpului de odihnă, se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius.

Aluatul se întinde cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulara de ~3 mm. grosime. Se decupează sărățele late de 1,5 cm și lungi, după dorința fiecăruia. Pentru a le decupa se poate folosi rola de patiserie sau, în lipsă, un cuțit înfăinat mereu.

Oul se bate cu furculița și se ung bine sărățelele pe suprafață, se presară apoi cu ce dorește fiecare. 

 Sărățelele se așează în tava acoperită cu hârtie de copt, cu o mică distanță între ele (nu vor creste mult la copt, în niciun caz nu se vor lăți, dar e bine să nu fie lipite între ele, pentru că nu vor mai fi la fel de crocante).

Se dau la copt în cuptorul deja încins la 180 de grade Celsius. Timpul de coacere este 15-20 minute. Trebuie să fie rumene, fără să le arde.

Se lasă sărățelele să se răcească și se degustă după plac. 

Alte rețete: Papanași moldovenești cu brânză de vacă. Rețeta Simonei Gherghe

Cele mai bune rețete de înghețată făcute în casă. Trebuie să le încerci vara asta

Rețete de vară. Chef Salvo Lo Castro: ”Ajută foarte mult și la bronzat”. Ce mâncăm în sezonul cald, pentru a ne menține silueta

Andreea Marin, rețetă de DIETĂ: Supă cremă de legume cu dovleac dulceag



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel