Prăjitura cu gem și nuci se prepară foarte rapid și este un adevărat deliciu.
Ingrediente (10 porții)
Foile:
500 g făină
150 g unt
100 g zahăr
100 ml lapte
2 ouă
1 lămâie
amoniac
Umplutură:
400 g miez de nucă
600 g gem de prune
200 g ciocolată
MOD DE PREPARARE:
Se amestecă ouăle cu zahărul și untul moale. Se adaugă laptele și la final făina și amoniacul stins în 2 linguri de suc de lămâie. Se frământă ușor și se lasă 2 ore la rece. Se împarte aluatul în 3. Se întind foi și se coc pe rând, pe dosul tăvii de cuptor unsă cu unt.
Se macină miezul de nucă și se amestecă cu gemul.
Se montează prăjitura. Se pune o foaie și se întinde jumătate din cantitatea de gem cu nucă. Se pune a doua foaie, se întinde restul de umplutură și se acoperă cu ultima foaie. Se topește ciocolata pe baie de abur și se toarnă pe prăjitură. Se nivelează cu lama unui cuțit și se presară nucă măcinată.
POFTĂ BUNĂ!
INGREDIENTE:
1 ou
1 lingură apă
250 g aluat foitaj
150 g ciocolată fulgi sau răzuită
MOD DE PREPARARE:
Încinge cuptorul la 180 de grade şi tapetează o tavă mare cu hârtie de copt. Bate oul într-un castron şi adaugă apa când amesteci.
Presară făină pe suprafaţa de lucru şi întinde aluatul franţuzesc cu un făcăleţ, până obţii un pătrat cu latura de 40 cm.
Taie aluatul în drepturnghiuri de circa 8/4 cm, apoi taie dreptunghiurile astfel formate în jumătăţi, pe diagonală.
Pune câte două linguriţe de fulgi de ciocolată, sau ciocolată răzuită în centrul fiecărui triunghi şi rulează de la marginea mare, spre vârful triunghiului, astfel încât să obţii cornuleţe.
Îndoaie puţin cornuleţele, ca să arate ca o semilună şi aşază fiecare bucată în tavă, cu partea rulată ultima dedesubt, ca să nu se desfacă la copt.
Unge cornuleţele cu oul bătut şi dă la cuptor circa 25 de minute, până ce croissantele devin aurii.
450 g făină albă
230 ml lapte
180 g zahăr alb
190 ml ulei de floarea soarelui
20 g praf de copt
15 ml esență de vanilie
coaja rasă de la o lămâie
zahăr pudră pentru decor
MOD DE PREPRARE: Ouăle și zahărul se bat cu ajutorul unui mixer, până când capătă consistența unei creme spumoase.Se adaugă pe rând laptele, uleiul, coaja rasă de lămâie și esența de vanilie.În amestecul omogenizat se toarnă în ploaie făina și praful de copt.Se încorporează cu ajutorul unei spatule, amestecând bine, pentru a nu rămâne cocoloașe.Aluatul se transferă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se nivelează cu ajutorul unei spatule.Prăjitura se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de jumătate de oră sau până trece testul scobitorii.Prăjitura se scoate de la cuptor și se lasă cinci minute să se odihnească înainte de a o pudra cu zahăr pudră.Se lasă să se răcească timp de un sfert de ceas înainte de a o tăia.Se servește simplă, cu un pahar de lapte sau de ceai, sau cu puțină înghețată!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News