Ciorba de miel este un preparat delicios, cu specific tradițional, perfect pentru masa de Paști.
600 g carne de miel cu os (piept, coastă, gât)
1 legatura ceapă verde
100 g morcovi
100 g păstârnac şi pătrunjel rădăcină
1 ţelină potrivit de mare
50 g unt
500 ml borş
200 ml smântână
1 gălbenuş
1 legatura pătrunjel verde
1 legatura leuştean verde
Carnea pentru ciorba de miel se spală, se taie bucăţi şi se pune la fiert în 1,5-2 l de apă cu un praf de sare. Se spumează şi se adaugă ceapa verde tăiată mărunt, apoi se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic.
Morcovii, ţelina, păstârnacul şi rădăcina de pătrunjel se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Se călesc într-o tigaie cu unt şi se adaugă imediat la supă. Se lasă să fiarbă în continuare aproximativ o oră, până când se înmoaie carnea şi toate legumele. Se scoate carnea fiartă din supă, se curăţă de oase, se taie cubuleţe şi se pune din nou la supă.
Se adaugă borşul fiert separat cu câteva fire de leuştean, se lasă să dea în clocot, se spumează şi se drege cu gălbenuş şi smântână. Se aromează cu pătrunjel şi leuştean verde tocate mărunt.
POFTĂ BUNĂ!
INGREDIENTEPentru aluat
1 kg făină
50 g drojdie
10 ouă
600 g zahăr
375 ml lapte
375 g margarină
coaja rasă a unei lămâi
200 g stafide
3 pliculete zahăr vanilinat
1,5 kg brânză
100 g griş
100 g smântână
sare
Pentru tavă: margarină
MOD DE PREPARARE:
Se prepara o maia din drojdia care se sfarâma si se amesteca cu 3-4 linguri de lapte calduţ, 50 g faina si 50 g zahar. Se amesteca si se lasa sa faca basici.
Se toarna în mijlocul fainii si se amesteca usor. Se adauga 250 g zahar, restul laptelui, 7 oua întregi, un praf de sare, coaja rasa de lamâie, 100 g stafide, un plic zahar vanilinat. Se amesteca si se toarna alternativ si margarina Delma pentru copt şi gatit topita, dar nu fierbinte. Se amesteca si se framânta 20 de minute. Se acopera cu un servet si se lasa sa creasca o ora, într-un loc ferit de curenţi. Brânza se mixeaza si se amesteca cu 300 g zahar, smântâna, 100 g stafide, 3 oua şi gris.
Tava se unge cu margarină. Din aluatul crescut se rupe o bucata de marimea unei portocale, se întinde si se asaza pe fundul tavii. Din aluat, se opreste o bucata din care se va împleti crucea. Restul se modeleaza sub forma unui sul care se asaza în tava având grija sa se pastreze gol mijlocul tavii. Se pune brânza si deasupra se asaza aluatul împletit în cruce.
Se lasa tava asa înca 10 minute si apoi se da la cuptor pentru 45-50 de minute. Se lasa sa se raceasca în tava.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News