Rețetă tradițională turcească: CATAIF

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Ömer Haktan Bulut
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Ömer Haktan Bulut

Cataiful turcesc este un desert extrem de dulce și aromat. Se prepară foarte ușor și are un aspect fabulos. 

INGREDIENTE 

800 g tăieţei speciali pentru cataif (se poate folosi o fidea fină)

 300 g unt

Pentru sirop 

250 ml apă 

2 linguri zahăr brun 

2 linguri miere de albine

 1 ceasca zeamă de lămâie

 1 lingurita coajă de lămâie

Pentru crema de vanilie

 400 ml lapte 

2 ouă

 3 linguri amidon de porumb 

3 linguri unt 

125 g zahăr coajă de lămâie

MOD DE PREPARARE: Pune 400 g de tăieţei într-o tavă, iar pe deasupra presară bucăţi de unt. Dă-i la cuptor până ce tăieţeii se rumenesc.

Între timp, prepară siropul. Amestecă toate ingredientele şi pune să fiarbă până se topeşte zahărul. Când se răceşte puţin blatul de tăieţei (nu trebuie să fie rece, dar nici fierbinte) se pune deasupra siropul.

Până se răceşte blatul, se pun la cuptor cu unt tăieţeii rămaşi. Se prepară crema de vanilie: se amestecă laptele cu amidonul, după care se adaugă ouăle bătute bine cu zahărul, untul şi coaja de portocală.
Pune compoziţia pe baie de abur. Între timp, scoate tăieţeii de la cuptor şi stropește-i şi pe ei cu sirop. Întinde crema peste primul blat de tăieţei, iar pe deasupra se pune cel de-al doilea blat de tăieţei.

Presară niște fistic mărunțit deasupra, lasă un pic la răcit și servește-l.

POFTĂ BUNĂ”

 

 Înghețată de AVOCADO

 

INGREDIENTE

 2 avocado 

1 lămâie 

1 iaurt grecesc

 1 lingură de miere 

2 linguri de zahăr 

100 ml de lapte

 1 linguriță de extract de vanilie

MOD DE PREPARARE: Avocado se taie în două, se îndepărtează sâmburele și se scoate pulpa.Se spală bine lămâia și se rade coaja. Lămâia se taie în două și se se stoarce o jumătate. Două lingurițe de zeamă de lămâie se pune peste pulpa de avocado.Pulpa de avocado se pasează cu lingurița sau cu blenderul până se obține un piure cremos. Opțional, se poate adăuga o banană pasată pentru un plus de cremozitate.Se adaugă mierea, zahărul și iaurtul grecesc cu ajutorul unei spatule.Se mai adaugă laptele, răzătura de lămâie și extractul de vanilie. Pentru cine ține post, laptele de vacă se poate înlocui cu lapte de ovăz, migdale, orez, cocos etc. Pentru un plus de culoare se poate adăuga colorant alimentar verde.Înghețata de avocado se pune la congelator pentru cel puțin două ore.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel