Rețetă TRADIȚIONALĂ de caltaboș. Aperitivul care nu poate lipsi de pe masa de Crăciun

Data publicării:
Caltaboș. Captură video YouTube/ Cristine Cuisine
Descriere foto: Caltaboș. Captură video YouTube/ Cristine Cuisine

Caltaboșul se numără printre preparatele tradiționale de sărbători, care nu pot lipsi de pe masa de Crăciun. Iată cea mai simplă rețetă. 

 

Ingrediente

2,5 kg măruntaie de porc - ficat, rinichi, inimă, splină, plămâni 
500 gr carne de porc grasă
1 lingura piper boabe
3 foi dafin
6 căței usturoi
200 gr grasime de porc
300 gr orez
6 cepe mari
1 lingura piper macinat
1 lingura nucsoara pudra
1 lingura cimbru uscat
1 1 lingura maghiran uscat
2-3 linguri sare
mațe de oaie

Mod de preparare

Se curăță bine măruntaiele de porc. Se îndepărtează fierea de pe ficat, rinichii se serpică în două și se lasă pentru jumătate de oră în apă rece, pentru a se scurge sângele din ele. 

Mațele de oaie se pun în apă rece și ele, pentru a scoate sarea. 

Măruntaiele se scurg de apă și se pun la fiert într-o oală mare cu apă, în care adăugăm și carnea grasă. 

Curățăm ceapa și usturoiul și le adăugăm în oală, alături de foile de dafin și boabele de piper. 

După 25 de minute scoatem ficatul. Restul măruntaielor se lasă la fiert până sunt pătrunse, după care sunt scoase și ele si lăsate afară, la răcit. 


Păstrăm apa rămasă în oală.


Folosim o cratită pentru a topi grăsimea tăiată. După câteva minute vom avea untură și câteva jumări. Jumările se extrag din cratiță. 

În untura încinsă adăugăm 3 cepe tocate, apoi și orezul. Se lasă la rumenit, după care adăugăm zeama în care au fiert măruntaiele. Lăsăm să fartbă la foc mic. 


Măruntaiele, carnea și celelalte trei cepe se taie și se introduc în mașina de tocat. 

Amestecăm toate ingredientele într-un recipient încăpător și adăugăm sare, piper, nucsoară, cimbru și maghiran.

Omogenizăm compoziția folosing câteva linguri din zeama în care au fiert măruntaiele. Adăugăm și orezul. 

Montăm mașina de tocat pentru a putea umple mațele de oaie cu amestecul rezultat. 


După ce am finalizat caltaboșii, punem din nou oala cu zeama de la măruntaie la foc, în care introducem caltaboșii pentru 10 minute. Acest preparat se servește rece, ca aperitiv. 

Poftă bună!

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel