Rețetă TRADIȚIONALĂ de Crăciun. Nuci umplute cu cremă de ciocolată

Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Andrew "Donovan" Valdivia
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Andrew "Donovan" Valdivia

Această rețetă tradițională de Crăciun este deliciosă și se face din cele mai vechi timpuri. Iată cum o poți prepara chiar tu. 

Ingrediente:


Pentru cojile de nuci:


300 g făină

80 g zahăr pudră

1 gălbenuș

50 g untură

60 g unt cu min. 80% grasime 

3 linguri apă rece

un praf de sare

vanilie

coaja rasă de lămâie

3 linguri zeamă de lămâie


Pentru cremă:

2 ouă

un praf de sare

100 g zahăr pudră

1 zahăr vanilat

100 g ciocolată amăruie 

150 g unt cu min. 80% grasime

15 g cacao


Pentru formă:


2-3 linguri de ulei


Mod de preparare:


Untul și untura este bine să le scoatem direct din frigider. Untul îl vom tăia cubulețe și îl vom pune într-un castron alături de untura rece. Cernem făina deasupra și adăugăm sarea și zahărul pudră. Frământăm bine aluatul până obținem o consistență ca cea a nisipului. 

Adăugăm gălbenușul, vanilia și coaja rasă de lămâie și frământăm din nou. Punem și sucul de la lămâie și apa rece. Apa o vom turna treptat până ce obținem un aluat bine închegat. Aluatul îl vom băga 20-30 de minute la frigider într-o pungă de platic. 

Se pune oul intreg intr-un vas metalic cu zahar, sare si vanilie, si se pune pe oala. In oala va fierbe putina apa. Amestecați amestecul la 80 de grade Celsius, apoi scoateți vasul din abur și adăugați ciocolata zdrobită în cremă. Se amestecă ușor cu un tel. Se lasă la răcit câteva ore până ajunge la temperatura camerei. Scoateți untul de la frigider cu câteva ore înainte pentru a ajunge la temperatura camerei.

Folosiți un blender pentru a amesteca untul până devine spumos, apoi adăugați cacao. Adaugam treptat baza de crema, lingura cu lingura, amestecand scurt.Crema de ciocolata cu unt se da la rece pentru 1-2 ore. 

Presa se dă cu ulei cu ajutorul unei pensule și apoi se sterge cu un servetel. 

Din aluat formăm bilute mici, de 6-7 g. 

Fiecare cavitate se unge cu pensula cu foarte putin ulei.

Nucile le-am presat, apoi le-am copt la foc mediu partea cu exteriorul timp de 1,5 minute, am intors forma si le-am mai copt 3 minute la cel mai mic foc. 

Cojile de aluat fraged le lăsăm la racit pe o tava.

Cu o lingurita umplem formele cu crema de ciocolata.

Apoi le pudrăm cu zahar pudra vanilat.


Poftă bună!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel