Găluștele cu prune sunt un adevărat deliciu. Se prepară foarte ușor și sunt iubite de majoritate românilor.
INGREDIENTE:
700 g cartofi albi vechi fainosi
150 – 160 g faina
2 oua medii
50 – 60 g gris
1 varf cutit sare
180 g pesmet (pt tavalit
)cca 70 -75 g zahar (pt tavalit)
40 g unt (pt pesmet)
6 prune
2-3 linguri zahar (pt prune)
MOD DE PREPARARE: Pentru început, spălam prunele, le ștergem bine și le tăiem în jumătăți. Le punem într-o farfurie și le pudram cu 2-3 linguri de zahar.Spălam cartofii și îi punem la fiert întregi, nu îi curățam și nici nu îi tăiem. Cartofii se fierb la foc mic, în acest fel evitam crăparea cojii. Daca avem o coaja crăpată, cartoful absoarbe apa și aluatul vă înghiți mai multa faina După ce cartofii au fiert, îi scoatem din apa și îi lașam să se răcească. Cât timp fierb cartofii, topim untul într-o tigaie antiaderenta, pe foc mic și adaugăm pesmetul. Îl rumenim, pe foc mic, pentru câteva minute. Când capătă o culoare aurie, stingem focul și adaugăm zaharul. Zaharul se adaugă întotdeauna după ce stingem focul. Amestecam bine și îl lașam să se răcească complet.După ce s-au răcit, curățam cartofii și dam prin răzătoarea cu gauri mici. Adaugăm ouăle, sarea, faina și grisul și amestecam. Vom obține un aluat lipicios, dar omogen. Umplem o oala cu apa și o punem la fiert. În momentul în care începe să fiarbă, adaugăm 1 lingura cu ulei și ½ linguriță rasa sare.Cu mâinile ude (după fiecare gălușcă, ne udam din nou mâinile cu apa), rupem bucatele din aluat și le aplatizam. Punem în centrul fiecăreia cate o jumătate de pruna, apoi închidem aluatul și îi dam o forma de gălușcă.Așezam găluștele cu prune formate pe un platou întins udat și el cu apa. Găluștele vor sta cuminți în platou, fară să se lipească de el, până când vor fi puse la fiert.Punem găluștele în oala, cate 3-4 deodata, și le fierbem până când se ridica singure la suprafață. Nu punem foarte multe găluște deodata la fiert pentru că se pot lipi intre ele. Le scoatem cu o paleta cu gauri și le punem direct în tigaia cu pesmet. Le rotim pe toate părțile, astfel încât să fie perfect învelite în crocantul pesmet.
POFTĂ BUNĂ!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News