Chef Joseph Hadad a dezvăluit cum putem savura pepenele, în diferite rețete creative.
Dacă putem spune despre vreun fruct că este „vedeta” verii, atunci, cu siguranță, gândul ne duce imediat la pepene. Dulce, extrem de delicios, dar și foarte hidratant, mulți dintre noi îl includem în meniul zilnic, pe timpul sezonului cald. Totuși, în cazul în care te-ai plictisit să-l consumi în varianta sa clasică, chef Joseph Hadad propune câteva noi variante în care ne putem bucura vara de pepenele roșu.
„Adevărul este că nu prea știu persoane care să nu fie încântate de pepene. Mâncat simplu, rece și cu poftă. Mai sunt câțiva care îl pun într-o salată cu feta, așa cum au văzut pe la case mai mari, iar curajoșii toarnă o tărie în pepene pentru a face un lichior ad-hoc, care să le înveselească petrecerea la grătar. Dincolo de aceste forme, însă, pepenele nu este consumat în vreun fel prea creativ. Deși are potențial. Iar despre acest potențial vreau să vă vorbesc în cele ce urmează și să vă dau variante interesante de folosire a pepenelui roșu.”, scrie Joseph Hadad, pe blogul său personal.
În cazul în care ți-a rămas mai mult pepene și nu ai ce să faci cu el, atunci îl poți transforma în cuburi de gheață. Această variantă te va ajuta ulterior să prepari diferite băuturi răcoritoare, iar cuburile de pepene vor oferi savoarea ideală pentru orice limonadă sau cocktail, promite bucătarul chef.
„Cuburi de gheață. Nimic mai simplu. Tăiați pepenele, preferabil fără sâmburi, în cuburi și aliniați-le pe o tavă pe care ați pus folie sau hârtie de copt. Dați tava la congelator până îngheață bine cuburile de pepene, și apoi transferați-le într-o pungă ziplock pentru păstrare. Pot fi folosite pentru răcirea apei, limonadelor și cocktailurilor, dând o notă aromată, în locul cuburilor de gheață obișnuite. Însă pot fi și baza pentru un sorbet delicios. Cuburile de pepene înghețate sunt blendate cu puțină zeamă de limetă, miere și, eventual alte fructe congelate. În funcție de consistență, se mai poate adăuga niște apă. Piureul obținut se dă din nou la congelator până capătă textura de sorbet. Pentru o consistență mai cremoasă puteți adăuga banane congelate.”, mai spune el.
Chiar dacă suntem obișnuiți ca felia de pepene să ne hidrateze, chef Joseph Hadad spune că acesta poate fi la fel de delicios și cald, pus pe grătar. Chiar dacă poate părea puțin ciudat, la prima vedere, experiența culinară va fi una inedită, promite el.
„Pe grătar. De la rece la cald, trecem la pepenele fript. Poate că este surprinzător, însă pepenele pus pe grătar este excelent. Tăiați felii groase de câțiva centimetri, păstrând coaja, și așezați-le pe grătar, câteva minute pe fiecare parte, până prind dungile caracteristice grătarului. Acesta va intensifica aroma proprie pepenelui, va concentra zaharului și va da aroma caramelizată și afumată care se potrivește perfect. Puteți servi feliile fripte cu un sos făcut din miere, coajă de lămâie rasă și fulgi de ardei iute, pentru o abordare îndrăzneață. Și pentru că textura pepenelui pe grătar este una care poate fi similară cu carnea (spun unii), puteți încerca și varianta de frigărui. Puneți cuburi de pepene și brânză halloumi alternativ pe țepușe (eventual făcute din crenguțe de rozmarin) și așezați-le pe grătar până se frig.”, a continuat bucătarul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News