Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă obișnuiești să consumi des produse de tip fast food.
Mâncarea de tip fast-food pare să fie la fiecare colț de stradă, iar toată lumea pare că tinde să iubească opțiunile rapide, ușoare și, adesea, ieftine disponibile. Cu toate acestea, comandarea în mod regulat a acestui tip de mâncare nu pare să fie cea mai sănătoasă alegere. Specialiștii au analizat toate efectele negative pe care acest obicei le poate produce în viața ta, iar mai jos le-au enumerat pe cele mai importante, potrivit EatThis.
Îți poate crește riscul de accident vascular cerebral
Potrivit lui Rodriguez,specialist, deși mâncarea de tip fast-food se poate părea inofensivă, consumul regulat a mai mult de o masă zilnică va crește aportul de sodiu. Rodriguez dă drept exemplu o masă formată dintr-un cheeseburger dublu, cartofi prăjiți mici și un milkshake mic de la unul dintre principalele lanțuri de fast food.
Având în vedere că studiile recomandă nu mai mult de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi (echivalentul a 1 linguriță de sare) pentru majoritatea persoanelor, consumul de fast-food în exces ar putea depăși în mod clar aceste limite.
„În timp, un aport ridicat de sodiu poate crește tensiunea arterială și poate crește riscul de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral.”, spune el.
Te poți îngrășa
Doar cartofi prăjiți și un suc pot ajunge la cel puțin 1.000 de calorii sau mai mult la o singură masă. Acest lucru este valabil mai ales dacă alegeți burgeri mai constistenți, cartofi prăjiți de dimensiuni mai mari și sucuri obișnuite. Consumul zilnic a mult mai multor calorii decât are nevoie organismul, în timp, poate duce la creșterea în greutate.
Veți consuma mai puține fibre la o masă
„Dacă majoritatea meselor dvs. provin de la drive-thru, sunt șanse ca aportul de fibre să nu respecte liniile recomandate”, spune Rodriguez, a cărui regulă de bază recomandată pentru fibre este de 14 grame la 1.000 de calorii de alimente consumate.
Disponibilitatea relativ scăzută a cerealelor integrale, a nucilor, a semințelor și a produselor din majoritatea meniurilor fast-food face dificilă nu numai satisfacerea nevoilor de fibre, ci și obținerea unei game largi de fitonutrienți în dieta ta. O dietă săracă în fibre poate avea consecințe negative asupra sistemului gastrointestinal, inclusiv lucruri precum constipația.
Poți avea un risc crescut de colesterol
Una dintre problemele pe care le ridică mâncatul la majoritatea unităților de tip fast-food este cantitatea de grăsimi saturate care se adună într-o singură masă. Puteți lua cu ușurință 75% sau mai mult din aportul de grăsimi saturate în timpul unei mese la fast-food, iar în unele cazuri, puteți lua între 100 și 150% din maximul zilnic recomandat de grăsimi saturate.
A fost bine stabilit faptul că un aport ridicat de grăsimi saturate este legat de creșterea colesterolului LDL (sau rău), iar Ghidul dietetic 2020-2025 recomandă ca nu mai mult de 10% din totalul caloriilor să provină din grăsimi saturate din acest motiv.
Te poți confrunta cu deficiențe nutritive
Dacă multe dintre mesele tale sunt consumate la un restaurant fast-food, este posibil să îți lipsească nutrienți importanți. Este vorba despre calci, fibre, vitamina D și potasiul. Fibrele, deja menționate mai sus, tind să fie scăzute în mesele de tip fast-food. Potasiul se găsește în multe fructe și legume, care, de asemenea, tinde să fie omise în multe meniuri fast-food.
Calciul se găsește în lapte, brânză și iaurt, pe care ai putea eventual să îl obții dintr-o felie sau două de brânză pe un burger. Dar vitamina D se găsește în principal în laptele îmbogățit și în unele produse lactate, pe care, dacă nu comandați lapte pe lângă sau un iaurt îmbogățit cu vitamina D, probabil că nu veți obține prea mult nici în aceste mese.
Poate crește riscul de diabet de tip 2
Un studiu a constatat faptul că consumul de fast-food mai mult de două ori pe săptămână a fost legat de un risc mai mare de diabet de tip 2, de sindrom metabolic și de deces din cauza bolilor coronariene. Dacă aveți prediabet, consumul de fast-food nu vă va oferi dieta echilibrată de care aveți nevoie, care include umplerea a jumătate din farfurie cu legume, alegerea mai des a cerealelor integrale și consumul de proteine slabe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News