RO-ALERT: cine ia decizia de a trimite mesajul și ce trebuie să faci dacă primești un mesaj RO-ALERT. De ce se dau mesaje inclusiv noaptea

Data publicării:
RO-ALERT - Foto: ro-alert.ro
Descriere foto: RO-ALERT - Foto: ro-alert.ro

Tot ce trebuie să știi despre mesajele RO-ALERT: cine le trimite și în ce condiții.

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Deși aceste mesaje RO-ALERT sunt necesare, nu de puține ori s-a întâmplat ca românii să se revolte pentru ele și pentru faptul că sunt deranjați sau speriați de aceste alerte. 

De curând, la finalul lunii februarie, un mesaj RO-ALERT declanșat la 2:00 noaptea a revoltat din nou oamenii din mai multe orașe din țară, și așa speriați de amenințarea cutremurelor din ultima vreme, iar rețelele de socializare s-au umplut de mesaje, care mai de care mai acide. 

În acest context, DC Medical a luat legătura cu IGSU - Inspectorarul General pentru Situații de Urgență pentru a afla în ce condiții ce emite un mesaj RO-ALERT, cine îl trimite și care sunt riscurile luate în calcul în ceea ce privește populația.

DC Medical: Cine și când ia decizia de a transmite mesaje RO-ALERT?

"Mesajele RO-ALERT se transmit pentru toate tipurile de risc/riscurile asociate prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 557 din 03.08.2016, precum și alte evenimente cu impact major imediat asupra siguranței populației, potrivit Procedurii operaționale privind stabilirea tipurilor de risc, a nivelului de gravitate și a structurilor responsabile pentru verificarea atingerii sau depășirii nivelului de gravitate al evenimentului prognozat ori produs, pentru care este necesară avertizarea populației prin intermediul sistemului "RO-ALERT", aprobată prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 23 din 11.05. 2022. 

Mesajele RO-ALERT pot fi transmite atât în mod direct, de personalul din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), IGSU sau Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean/București-Ilfov (ISUJ/ISUB-IF), după caz, pentru avertizarea porpulației în cazul producerii/iminenței producerii unor situații de urgență determinate de tipuri de risc/evenimente cu concecințe grave, imediate, cât și la dispoziția șefului DSU, la ordinul inspectoratului general al IGSU sau al inspectoratului șef al ISUJ/ ISU B-IF sau la solicitarea altor autorități", ne-au declarat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în exclusivitate pentru DC Medical.

 

Citește continuarea pe DC Medical



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel