În cadrul celei mai recente emisiuni din seria Mi-Th Influencer, invitat a fost Dr. Florin Bebeșel, fondatorul Centrului Metodologic Acupunctură Ayurveda din București, licențiat al Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj, cu peste 17 ani de experiență clinică în acupunctură.
Acesta ne-a vorbit despre importanța menținerii sănătății pielii, dezvoltarea corpului uman, țesuturile pielii și multe altele.
Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru și îndeplinește o serie de funcții vitale pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Este primul strat de protecție împotriva agenților patogeni, substanțelor toxice și radiațiilor ultraviolete. De asemenea, joacă un rol crucial în reglarea temperaturii corpului și în menținerea hidratării.
În corpul uman există aproximativ 2 metri pătrați de piele.
Potrivit Dr. Florin Bebeșel, “este o provocare să privim pielea din perspectiva tuturor traseelor electrice și energetice pe care ea ni le oferă ca interfață de control asupra sănătății funcțiilor biologice. Am putea privi pielea ca o «antenă»: ea este o interfață de schimb continuu. Oamenii sunt, din punct de vedere fizic, un sistem termodinamic. Sistemele termodinamice fac un schimb continuu de energie, astfel că prin intermediul respirației pielii comunicăm informațional prin porii care sunt coordonați de o funcție. Conform medicinei tradiționale chinezești, schimbul la nivelul pielii îl are funcția energetică a plămânului. La nivelul pielii, noi ne deschidem, iar transpirația face parte din această dinamică a pielii”.
În prezent, corpul uman este rezultatul unei lungi și complexe evoluții, iar adaptările sale continuă să fie influențate de schimbările rapide ale tehnologiei, mediului și stilurilor de viață. De la o sănătate mai bună și longevitate până la capacitatea de a explora și coloniza noi medii, dezvoltarea corpului uman continuă să fie subiectul cercetărilor intense și fascinante în domenii precum biologia evolutivă și medicina.
“De la un conglomerat de celule plenipotențiare s-a ajuns la diferențierea în membre. Problemele ridicate sunt dovedite prin experimentele făcute pe embrioni: dacă am lua mugurele brațului și l-am înlocui cu cel al piciorului, se inversează dezvoltarea acestora, în sensul că tot un picior va crește în locul mâinii. În perioada aceasta, plasticitatea reconfigurării anatomiei în virtutea unui model dinamic se studiază în acupunctură. Înțelegem că există niște organe care păstrează energia ancestrală și modelul de expresie genetică, precum și regenerarea continuă a structurilor anatomice”, a mai precizat acesta.
Prin urmare, o atenție adecvată acordată sănătății pielii prin rutine de curățare, hidratare și protecție solară nu ar trebui neglijată. În plus, înțelegerea importanței pielii în contextul dezvoltării corporale ne ajută să apreciem mai bine complexitatea și interconectivitatea sistemului nostru biologic. Astfel, promovarea sănătății pielii trebuie să fie un aspect central al preocupărilor noastre pentru bunăstarea generală și pentru o dezvoltare armonioasă a corpului uman.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News